Pomohla mu alergénová imunoterapia, o ktorej sa dozvedel potom, ako po niekoľký raz zmenil lekára. „Absolvoval som ju celú a nebolo to pre mňa nijako náročné ani obmedzujúce. Keby som dostal túto liečbu skôr, mohlo mi to výrazne zlepšiť roky života,“ povedal a ako dôkaz, po celý čas tlačovej besedy držal v rukách vankúš.

Alergénová imunoterapia funguje podobne, ako sa buduje odolnosť voči hadiemu jedu. Alergik užíva každý deň veľmi malú dávku alergénu (látka vyvolávajúca alergiu), čím sa jeho organizmus učí s ňou normálne fungovať bez toho, aby spustil alergickú reakciu. Liečivo môže mať podobu tabletiek pod jazyk alebo kvapiek. 

Nevyhnutné je liečbu neprerušiť a vydržať v nej tri až päť rokov. Oplatí sa. Mnohé štúdie potvrdzujú, že preukázateľne znižuje výskyt ďalších alergií a je to zároveň najlepšia a najúčinnejšia prevencia astmy, do ktorej môže prerásť každá alergická nádcha. Takmer 70 % prípadov bronchiálnej astmy je spôsobených alergiou.

U detí, ktoré trpia alergiou, je až 9-násobne vyššia pravdepodobnosť rozvoja astmy v dospelom veku. Práve u nich má preto alergénová imunoterapia najväčší význam.

Nebojte sa tejto liečby, budete mať konečne pokoj

V roku 2021 užívalo alergénovú imunoterpiu iba 13 % poistencov Dôvery trpiacich alergickou nádchou, hoci pomôcť by mohla až polovici všetkých alergikov. Jednou z príčin je, že pacientom sa nepozdáva, ako dlho liečba trvá, a preto ju odmietajú.

Odmietanie tejto liečby zo strany rodičov ma udivuje. Zrejme sa k nim o nej nedostáva dosť informácií a radšej sa uspokoja s dočasným riešením. Ja sama som absolvovala alergénovú imunoterapiu a aj moje dieťa. Je to jediná liečba, ktorá vedie k dlhodobému utlmeniu ochorenia a znižuje citlivosť na ostatné alergény. Pre ľudí alergických na blanokrídly hmyz je to dokonca životzachraňujúca liečba,“ zdôraznila MUDr. Svetlana Hadvabová z Ambulancie klinickej imunológie a alergológie v Komárne.

Odporúča ju tiež športovcom, ktorí trpia alergickou nádchou. Druhou príčinou, prečo alergénovú imunoterapiu užíva málo pacientov, je, že lekári až doteraz neboli motivovaní túto liečbu predpisovať.

V Dôvere sme sa to rozhodli zmeniť upravili sme platby lekárom alergológom a imunológom tak, aby predpisovanie tejto liečby nebolo pre nich nevýhodné. 

Dôvera je prvá zdravotná poisťovňa, ktorá sa dala na túto cestu. Dúfame, že sa k nej pripojí aj VšZP a Union a že sa do alergénovej imunoterapie pustia aj ďalší lekári,“ reagoval prof. MUDr. Peter Pružinec, hlavný odborník MZ SR pre klinickú imunológiu a alergológiu.

Pre koho je určená alergénová imunoterapia?

  • pre pacientov starších ako 5 rokov
  • pre ľudí s alergiou na peľ, roztoče, trávy a kvety
  • pre športovcov s alergickou nádchou
  • pre ľudí s alergiou na včelí alebo osí jed (injekčne v ambulancii)
  • rozhodnutie má v rukách ošetrujúci alergológ

Koľko stojí pacienta?

  • pacient dopláca na liečbu 10 eur mesačne, 60 eur mu hradí zdravotná poisťovňa
  • pri alergii na kvety dopláca pacient 30 eur mesačne a 200 eur mu hradí zdravotná poisťovňa

Prečo by ju mal pacient absolvovať?

  • po liečbe sa môžu stratiť všetky prejavy alergie
  • zníži sa pravdepodobnosť vzniku iných alergií
  • nemusí po nej užívať žiadne lieky
  • môže darovať krv
  • ak sa alergická nádcha adekvátne nelieči, rozvíja sa v mnohých prípadoch do astmy a ďalších komplikácií

Celú tlačovú besedu s Davidom Hlubockým, prof. MUDr. Pružincom, MUDr. Hadvabovou a Ing. Mgr. Romanom Mužikom si môžete pozrieť na tomto odkaze.


Ilustračné foto: Depositphotos