Chcete si osladiť jedlo? Skúste čakankový sirup

22.08.2022

Je vhodný ako náhrada cukru aj pre diabetikov.

Čím je čakankový sirup výnimočný?

         cakanka sirup.jpg

  • Obsahuje len 5% sacharidov (v porovnaní s agávovým a javorovým sirupom je to o 10 - 15 krát menej).
  • Má nízky glykemický index - menej ako 5, teda nárast glykémie je po skonzumovaní jedla pomalší. 
  • Je charakteristický vysokým obsahom prospešnej vlákniny nazývanej inulín (až 71 %), ktorá pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Táto rozpustná vláknina nie je stráviteľná tráviacimi enzýmami v žalúdku. K jej rozkladu dochádza až v hrubom čreve, kde predstavuje potravu pre prospešné baktérie sídliace v tejto časti tráviacej sústavy.
  • Má príjemnú karamelovú chuť.
  • Môže slúžiť akočiastočná náhrada tuku pri pečení.
  • Je tepelne stabilný.
Ako čakankový sirup použiť?

Je vhodný do studenej aj teplej kuchyne pri varení aj pečení. Môžete ním dochutiť teplé a studené nápoje. Skúste si ním osladiť palacinky, lievance, využijete ho pri pečení všetkých typov sladkého pečiva alebo báboviek.

Hľadáte recept s čakankovým sirupom?

Inšpirujte sa. Skúste nepečené rafaelo guličky či guličky s makom. Kliknite na obrázok.

kokosove guľkyľ.png

Stále však nezabúdajte, že ako diabetik 2.typu sa máte sladkým jedlám skôr vyhýbať. Výnimočne si ho môžete dopriať, avšak zvoľte zdravšiu variantu dosladenia – ako napríklad spomínaný čakankový sirup. 

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!