Je vhodný ako náhrada cukru aj pre diabetikov.
Čím je čakankový sirup výnimočný?
- Obsahuje len 5% sacharidov (v porovnaní s agávovým a javorovým sirupom je to o 10 - 15 krát menej).
- Má nízky glykemický index - menej ako 5, teda nárast glykémie je po skonzumovaní jedla pomalší.
- Je charakteristický vysokým obsahom prospešnej vlákniny nazývanej inulín (až 71 %), ktorá pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Táto rozpustná vláknina nie je stráviteľná tráviacimi enzýmami v žalúdku. K jej rozkladu dochádza až v hrubom čreve, kde predstavuje potravu pre prospešné baktérie sídliace v tejto časti tráviacej sústavy.
- Má príjemnú karamelovú chuť.
- Môže slúžiť akočiastočná náhrada tuku pri pečení.
- Je tepelne stabilný.
Ako čakankový sirup použiť?
Je vhodný do studenej aj teplej kuchyne pri varení aj pečení. Môžete ním dochutiť teplé a studené nápoje. Skúste si ním osladiť palacinky, lievance, využijete ho pri pečení všetkých typov sladkého pečiva alebo báboviek.
Hľadáte recept s čakankovým sirupom?
Inšpirujte sa. Skúste nepečené rafaelo guličky či guličky s makom. Kliknite na obrázok.
Stále však nezabúdajte, že ako diabetik 2.typu sa máte sladkým jedlám skôr vyhýbať. Výnimočne si ho môžete dopriať, avšak zvoľte zdravšiu variantu dosladenia – ako napríklad spomínaný čakankový sirup.