Netradičné špaldové medovníky

08.01.2024

Upečte si medovníky s kardamómom podľa receptu od odborníkov spoločnosti Planeat.

Recept nájdete aj na instagrame.

K Vianociam okrem lineckých koláčikov neodmysliteľne patria aj medovníky. Receptov je kopec, no nie vždy sa cesto podarí také, aké by sme chceli – akurát mäkké a nerozlievajúce sa. My sme k tomu všetkému hľadali zdravšiu verziu tejto vianočnej klasiky. Aby sme sa vyhli pohrome, oslovili sme odborníkov zo spoločnosti Planeat a tí nám ponúkli tento skvelý recept.

56c1d814-d85a-400d-a0c4-c25e867d77cd.jpg

Špaldové medovníky

Potrebujeme :

  • 425 g celozrnej špaldovej hladkej múky
  • 1 KL prášku do perníkov
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • ¾ PL perníkového korenia
  • ½ PL – karobu (alebo kvalitného kakaového prášku)
  • 2 - 3 vajcia (podľa veľkosti)
  • cca 40 - 50 g stévie alebo 150 g preosiateho práškového cukru
  • ½ KL mletého kardamómu
  • 70 g masla
  • 3 PL medu

Postup :

Maslo a med rozpustíme na ohni a necháme vychladnúť.

Následne túto zmes vymiesime v robote s ostatnými surovinami. Ak používate kuchynského robota, vymiesenie vám zaberie asi 10 minút. Z cesta vypracujeme hladkú hmotu (možno nebude úplne bezlepivá). Zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme cez noc odstáť v chladničke. V prípade, že nestíhate cesto spracovať na druhý deň, nebojte sa. Cestu sa nič nestane a môžete s ním pracovať aj na tretí deň. 

Po odležaní cesto vyberieme z chladničky a necháme ho stáť 30 - 60 minút pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo. Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3 – 5 mm hrubý plát a vykrajujeme medovníčky. 

Vykrojené kúsky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 6 minút pri 180 °C.

Po vytiahnutí z rúry ich potrieme rozmiešaným vajíčkom a po zaschnutí ich môžeme poukladať do dózy.

Medovníky môžeme ešte pred pečením ozdobiť aj kúskami vlašských orechov alebo mandlí.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!