Cukry

11.09.2018

Biely - rafinovaný

Pre náš organizmus je najmenej užitočný, pretože rafinovaním sa znehodnotia všetky výživné látky, vitamíny a minerálne látky a ostala mu len prázdna energia. Preto je potrebné, aby sa mu diabetici, ale aj nediabetici vyhýbali.

Glykemický index bieleho cukru je až 65 a energetická hodnota  je 1697 kJ/100 g.

Prírodný trstinový cukor

Je ľahšie stráviteľný a výživnejší ako repný cukor, lebo obsahuje viac jednoduchých ovocných cukrov (glukózu, fruktózu a aj minerálne látky, hlavne železo a vápnik).

No napriek tomu nie je vhodný pre diabetikov. Jeho glykemický index je 65 a energetická hodnota je 1682 kJ/100 g.

V obchodoch sa môžete stretnúť aj s hnedým cukrom, ktorý nie je trstinový, ale biely rafinovaný cukor, ktorý je len prifarbený karamelom. Treba si všímať etiketu, nielen farbu cukru.

Hnedý cukor

Rozdiel medzi bielym a hnedým cukrom je v tom, že pravý hnedý cukor nie je rafinovaný a neprešiel bielením.

Práve preto, že hnedý cukor neprechádza týmto procesom, zachováva si potrebné minerálne látky ako sú vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok a selén. Ale aj napriek vhodnejšiemu zloženiu, nie je vhodný pre diabetika, lebo jeho glykemický index je 65 a energetická hodnota je 1624 kJ/100 g.

Hroznový cukor

Hroznový cukor je to čistá glukóza vhodná pre diabetikov pri stavoch hypoglykémie, keď potrebujú riešiť akútnu komplikáciu diabetu.

Vhodný je aj po náročnom fyzickom výkone. Inak je pre diabetikov nevhodný. Jeho glykemický index sa rovná 100 a energetická hodnota je 1569 kJ/100 g.

Glukózovo- fruktózový sirup

Veľmi rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Nachádza sa hlavne v sladených nápojoch a tiež je vhodný ako prvá pomoc pri hypoglykémii. Nie je vhodný pre diabetika na pravidelnú konzumáciu. Jeho glykemický index je 100 a energetická hodnota je 1176 kJ/100 g.

Fruktóza 

Ovocný cukor- fruktóza má vyššiu sladivosť ako repný cukor a pri svojej sladivosti obsahuje o polovicu menej energie. Nachádza sa najmä v sladkom ovocí (jablká, hrozno, figy), ale aj v mede. Často sa používa ako základ v dia sladkostiach. 

Nadmerná konzumácia fruktózy ale podporuje vznik obezity, metabolického syndrómu, poruchu glukózovej tolerancie a s ňou spojenú inzulínovú rezistenciu. Hodnota glykemického indexu je nízka 20, ale tým, že zvyšuje hladinu tukov v krvi, musí byť konzumácia fruktózy primeraná. Energetická hodnota je 1540 kJ/100 g.

odborný garant:
Ing. Eva Hybenová, PhD., Ústav potravinárstva a výživy, FCHPT STU v Bratislave

Alternatívne sladidlá

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!