Alternatívne sladidlá

05.06.2023

Med

Tvorí ho hlavne voľná fruktóza, glukóza, organické kyseliny, enzýmy, vitamíny a minerálne látky. Ale keďže má vysoký glykemický index (55 - 80 podľa druhu medu) pre diabetika nie je vhodný. Jeho energetická hodnota je 1394 kJ/100 g. 

Jačmenný slad

Jačmenný slad je hustý sirup vyrábajúci sa z jačmeňa. Má špecifickú chuť. Glykemický index je 60 a energetická hodnota je 1330 kJ/100 g.

Agávový sirup

Agávový sirup je tekuté alternatívne sladidlo. Obsahuje hlavne fruktózu a menej glukózy a sacharózu.

Získava sa z čerstvých listov rastliny agáve, ktorá rastie v trópoch. Obsahuje aj látku inulín, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi a podporuje črevnú mikroflóru. Agávový sirup je 1,5x sladší ako cukor. Má nízky glykemický index 27, ale treba ho konzumovať v malej miere, pre jeho vysoký obsah fruktózy. Energetická hodnota je 1297 kJ/100 g.

Ryžový slad

Ryžový slad je dvakrát sladší ako biely cukor a obsahuje 50 % polysacharidov. Vyrába sa z hnedých ryžových zŕn. Jeho glykemický index je 60 a energetická hodnota 1297 kJ/100 g.

Kukuričný sirup

Sirup obsahuje 50 – 52 % glukózy a 42 % fruktózy. Získava sa z kukuričných zŕn.Jeho glykemický index je 70 a energetická hodnota je 1245 kJ/100 g.

Trstinová melasa

Je vedľajším produktom pri výrobe trstinového cukru. Má  hustú konzistenciu a takmer čiernu farbu a výraznú vôňu. Výhodou je nízky obsah cukru a veľmi bohatý zdroj železa, vápnika, horčíka, fosforu, vitamínov skupiny B. Obsahuje aj zinok, meď, kyselinu pantoténovú a listovú. Patrí medzi vhodné sladidlá pre diabetikov. Má nízky glykemický index 27 a energetická hodnota 1213 kJ/100 g.

Javorový sirup

Má nízky obsah fruktózy a vysoký obsah sacharózy. Získava sa z javorovej miazgy a patrí medzi kanadskú pochúťku. Obsahuje aj minerálne látky, rozličné živiny ako vitamíny skupiny B, železo, vápnik, ale aj množstvo stopových prvkov. Sladivosť má 2x vyššiu, ako cukor. Jeho glykemický index je 55 a nie je vhodný pre diabetikov. Energetická hodnota je 1150 kJ/100 g.

odborný garant:
Ing. Eva Hybenová, PhD., Ústav potravinárstva a výživy, FCHPT STU v Bratislave

Náhradné sladidlá prírodného pôvodu, náhradné syntetické sladidlá

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!