Gastroparéza

Gastroparéza je porucha vyprázdňovania žalúdka, v dôsledku poškodenia nervov,  ktoré vedú do žalúdka a prestanú správne fungovať. 

Publikované 20. 08. 2019

Najčastejšou príčinou gastroparézy je práve cukrovka.  Trpia ňou prevažne diabetici 1. typu u ktorých je cukrovka diagnostikovaná už dlhšie, no i pacienti s diabetom 2. typu. 

Gastroparéza spolu s diabetom však môžu spôsobiť ďalšie komplikácie – keď ostáva potrava v žalúdku nestrávená príliš dlho, môže to viesť k rozmnoženiu baktérií, v žalúdku tiež môže vzniknúť z nestrávenej potravy blokáda, ktorá znemožní jej posun do tenkého čreva. Keď sa nakoniec potrava predsa len dostane zo žalúdka ďalej, spôsobí to nárast hladiny cukru v krvi, preto je pre ľudí s gatroparézou veľmi zložité kontrolovať si hladiny glukózy. V závažných prípadoch sa toto ochorenie môže prejavovať aj každodenným zvracaním", opisuje poruchu vyprázdňovania žalúdka Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Stav diabetika s gastroparézou môže vhodne ovplyvniť výber správnej potravy a načasovanie jedál. Pacienti by mali preferovať potraviny s nízkou hladinou sacharidov a nízkym glykemickým indexom. Odporúča sa konzumovať jedlo v malých porciách viackrát za deň. Lekár môže zvážiť aj sipping- popíjanie malého množstva tekutej stravy. Z jedálnička je vhodné vylúčiť tučné potraviny, ktoré spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka. Rovnako i potraviny s vyšším obsahom vlákniny, lebo zostávajú dlhšie „ležať v žalúdku“. Po jedle môže pacient s gastoparézou zostať v vzpriamenej polohe, ktorá napomáha prechodu stravy tráviacim traktom. Všetky odporúčania je vhodné konzultovať s diabetológom.