Každý gram sodíka navyše zvyšuje riziko vzniku cukrovky

20.11.2017

Tím vedcov analyzoval údaje 1 136 pacientov s diabetom 2. typu, porovnávajúc výsledky tejto analýzy s 1 379 zdravými ľuďmi. Účastníci výskumu boli rozdelení do troch skupín podľa svojho denného príjmu sodíka. Nízky príjem znamenal menej ako 2,4 g sodíka (resp. do 6 g soli) denne, stredný príjem znamenal príjem medzi 2,4 až 3,15 g sodíka (resp. do 8 g soli) denne a vysoký príjem znamenal viac ako 3,15 g sodíka (resp. viac ako 8 g soli) denne.

solnicka.jpg

Preukázaná skutočnosť, že nadmerné užívanie sodíka zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, môže byť spôsobená tým, že sodík ovplyvňuje inzulínovú odolnosť, takisto vedie k vysokému krvnému tlaku a nárastu hmotnosti.

Odporúčaná denná dávka soli podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je 5 až 6 gramov. Mnohokrát ale človek prijíma soli oveľa viac, pretože si neuvedomuje, koľko jej vlastne v strave je.

Zdroje:

http://www.diabetes.co.uk/news/2017/sep/increased-salt-intake-linked-to-higher-risk-of-type-2-diabetes-and-lada-91201079.html

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!