7 dôvodov prečo konzumovať špargľu

12.09.2018
 1. Obsahuje mnoho živín, ale málo kalórií.

V 90 gramoch uvarenej špargle sa nachádza: 
kalórie: 20
bielkoviny: 2,2 g
tuky: 0,2 g
vláknina: 1,8 g
vitamín C: 12% dennej odporúčanej dávky
vitamín A: 18% dennej odporúčanej dávky
vitamín K: 57% dennej odporúčanej dávky
kys. listová: 34% dennej odporúčanej dávky
draslík: 6% dennej odporúčanej dávky
fosfor: 5% dennej odporúčanej dávky
vitamín E: 7% dennej odporúčanej dávky

Špargľa tiež obsahuje malé množstvo železa, zinku a vitamín B2. Je dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a zrážanie krvi. Zlúčeniny kyseliny listovej sú zase dôležité pre mnohé procesy v organizme

2. Je dobrým zdrojom antioxidantov

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov a pred oxidačným stresom. Oxidačný stres je zodpovedný za starnutie, chronické zápaly a veľa ochorení, napr. za rakovinu. Špargľa je bohatá na vitamín E, vitamín C a glutatión, ako aj flavonoidy a polyfenoly. Viaceré štúdie ukázali, že tieto látky - antioxidanty - majú protizápalové, protivírusové a protirakovinové účinky a ešte aj znižujú krvný tlak.

3. Podporuje trávenie

Špargľa je bohatá na nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje pohyby čriev, taktiež obsahuje aj malé množstvo rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje vznik gélovej látky v tráviacom trakte. Táto rozpustná vláknina je zdrojom výživy pre baktérie zohrávajúce dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a pri produkcii viacerých vitamínov.

4. Podporuje zdravé tehotenstvo

Špargľa je zdrojom zlúčenín kyseliny listovej, ktorá pomáha formovať červené krvinky a produkovať DNA pre zdravý rast a vývin. Sú veľmi dôležité v prvých štádiách tehotenstva.

5. Znižuje krvný tlak

Výskumy ukázali, že zvýšenie príjmu draslíka a zníženie príjmu soli je efektívnou cestou k zníženiu krvného tlaku.

6. Pomôže pri redukcii váhy

Má veľa výhod, ktoré môžu pomôcť schudnúť - napr. má málo kalórií a z 94 % je tvorená vodou. Štúdie ukazujú, že konzumácia nízkokalorických a na vodu bohatých potravín je spojená so znížením hmotnosti. 

7. Ľahko sa dá pridať do jedálnička

Pripravíte ju na množstvo spôsobov, vrátane varenia, grilovania, pečenia či sušenia, dá sa tiež kúpiť už pripravená špargľa na konzumáciu v konzervách. Môžete ju použiť do šalátov, ako prílohu k hlavnému jedlu, v omelete či v cestovinách.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!