Môžem sladiť, keď som diabetik?

Čím sladiť, aby to bolo bezpečné pre diabetika?

Publikované 15. 07. 2019

Sladkú chuť má väčšina z nás v obľube už od detstva. Pre diabetikov však ide o kameň úrazu. Cukru a sladeniu by sa mali vyhýbať, no mnohí hľadajú cestičky, ako sa sladkostí nevzdať.

Diabetici často nahrádzajú klasický rafinovaný repný cukor alternatívnymi alebo náhradnými sladidlami. Posúdiť, či sú naozaj vhodnejšie než bežný cukor, pomáha niekoľko známych hodnôt:

1.    Glykemický index

Cukry a sladidlá majú rôzne glykemické indexy. Hodnota glykemického indexu vyjadruje, ako rýchlo a ako vysoko zdvihne daný cukor hladinu cukru v krvi. Prečítajte si viac o glykemickom indexe potravín TU.

2.    Energetická hodnota

Energetická hodnota hovorí o tom, koľko energie obsahuje daný cukor alebo náhradné sladidlo. Strážiť by si ju mali diabetici v potravinách ako aj nápojoch. Vysoký príjem energie bez dostatku pohybu sa totiž prejaví na zvýšení telesnej hmotnosti.

cukry1.jpg

Nie je cukor ako cukor

Diabetici si často kladú otázku, akými sladidlami môžu sladiť, aby si nezvýšili hladinu cukru v krvi na vysoké hodnoty. Odpoveď je pomerne jednoduchá. Pre diabetika 2. typu je najvhodnejšie úplne sa zriecť sladkého. Ak však diabetik nemá nadváhu a je dobre kompenzovaný, vykonáva každodenne dostatok pohybu, môže si dovoliť prijímať cukry v obmedzenom množstve. V takom prípade však potrebuje vedieť, koľko ich môže prijať, ako aj ktoré z cukrov sú vhodnejšie a prečo.

cukry obr.png

Trendom súčasnosti je nahrádzať rafinovaný biely cukor prírodným trstinovým. Zo zdravotného hľadiska medzi nimi takmer nie je rozdiel. Hnedý cukor je vlastne len biely cukor prifarbený trstinovou melasou. Aj trstinový cukor sa často vyrába pridaním melasy do rafinovanej sacharózy. Pritom práve trstinová melasa obsahuje pomerne veľa minerálov, ale pri pridaní v malom množstve sú jej pozitívne účinky zanedbateľné.

Hroznový cukor je pre diabetikov vhodný iba pri stavoch hypoglykémie nakoľko ide o rýchlo vstrebateľný cukor. Pri hypoglykémii je však po hroznom cukre s odstupom cca 5 min potrebné skonzumovať aj polysacharidy (napr. ½ rohlíka, ½ krajca chleba, piškóty), ktoré hladinu cukru v krvi zdvihnú pomalšie a udržia rovnomernejšie ako nárazový prísun hroznového cukru, pri ktorom hladina cukru v krvi začne klesať rovnako rýchlo, ako sa aj zdvihla.

Fruktóza má síce oproti iným cukrom nízku hodnotu glykemického indexu (GI 20), ale diabetici by si mali strážiť aj jej príjem. Nadmerná konzumácia fruktózy ale podporuje vznik obezity, metabolického syndrómu, poruchu glukózovej tolerancie a s ňou spojenú inzulínovú rezistenciu. Fruktóza je často používaná v dia potravinách, ktoré pre diabetikov skrývajú množstvo nástrah.

Aj so zdravšími sladidlami opatrne

Veľa ľudí si myslí, že robia dobre, keď cukor nahrádzajú alternatívnymi sladidlami. Aj keď ide o vhodnejšiu a zdravšiu voľbu hlavne preto, že tieto sladidlá obsahujú aj rôzne minerály či vitamíny, rovnako pri nich treba strážiť mieru. Pocit zdravšieho výberu by nemal zvádzať k tomu, aby sme zabudli na ich energetickú hodnotu a glykemický index:

alternativne sladidla obr.png

Napríklad populárny agávový sirup obsahuje najmä fruktózu, pri ktorej sme opísali riziká vyplývajúce z jej nadmernej konzumácie. 

Sladká chuť bez cukru

Vďaka určitým náhradným sladidlám môžu diabetici cítiť v jedlách sladkú chuť bez toho, aby im to zvýšilo glykémiu. Náhradné sladidlá rozdeľujeme:

  • podľa pôvodu na prírodné a syntetické,
  • podľa nutričných hodnôt na energetické a nízkoenergetické.

Z prírodných náhradných sladidiel, ktoré nemajú žiadnu energiu a naviac neovplyvnia hladinu cukru v krvi, si v poslednom čase získava obľubu stévia

Energetické náhradné sladidlá dodávajú organizmu okrem sladkej chuti aj energiu a mierne zvyšujú glykémiu. Najčastejšie ich nájdete v diabetických čokoládach, sušienkach a iných cukrovinkách. Patria medzi ne xylitol, sorbitol (E420) či isomalt (E953).

Neenergetické náhradné sladidlá  nedodávajú telu energiu ani nezvyšujú glykémiu. Zvyčajne sa pridávajú do nápojov, kompótov, džemov, žuvačiek, jogurtov či sladkostí. Neenergetickým sladidlom je aj spomínaná stévia, ostatné sa vyrábajú zvyčajne synteticky. Patria medzi ne aspartam, acesulfam K, cyklamár, sacharín či sukralóza. Podľa názorov odborníkov by však diabetik mal obmedziť nielen sladenie cukrom, ale aj náhradnými sladidlami.

Tienisté stránky náhradných sladidiel

Náhradné sladidlá mnohým pripadajú ako ideálne riešenie ako dopriať diabetikovi sladkú chuť, existujú ale dôvody, prečo by sa mali konzumovať náhradné sladidlá kontrolovane a s mierou. Ustriehnite si ich odporúčanú dennú dávku aj vzhľadom na ich nežiaduce účinky.
Xylitol a sorbitol môžu vo väčších množstvách vyvolávať nadúvanie, hnačku a iné tráviace ťažkosti. Potraviny a nápoje so sacharínom nie sú vhodné pre deti, tehotné a dojčiace matky. Pri sacharíne a cyklamáte sa objavili podozrenia na možné karcinogénne pôsobenie. 

Náhradné neenergetické sladidlá môžu tiež nepriamo spôsobovať zvýšenie kalorického. Ako? Ich sladká chuť pripraví telo na príjem energie, ktorá sa však nedostaví. Organizmus si ju teda vyžiada ďalším pocitom nástojčivého hladu. Náhradné sladidlá zbytočné podporujú závislosť na sladkej chuti, od ktorej je pre diabetikov najlepšie si odvyknúť.

Prečítajte si o DIAtipoch, ktoré diabetikom pomôžu kontrolovať si svoju stravu.

Zdroj: Ing. Eva Hybenová, PhD., Ústav potravinárstva a výživy, FCHPT STU v Bratislave