Diétne nápoje nie sú bezpečnejšie, ako sladené. Riziko cukrovky je aj pri nich vysoké

Diétne nápoje sú pre riziko vzniku cukrovky rovnako nebezpečné, ako tie sladené. Lepšie na tom nie sú ani ovocné džúsy.

Publikované 10. 12. 2019

drink-1012366_1280.png  Ukázali to dve štúdie na takmer 200-tisíc pacientoch. Keď pacient zvýšil konzumáciu sladených nápojov vrátane džúsov o polovicu, počas nasledujúcich štyroch rokov uňho vzrástlo riziko rozvoja cukrovky II. typu o 16 %. Ešte horšie to bolo v prípade umelo sladených nápojov. Po rovnakom zvýšení ich príjmu vzrástlo riziko vzniku cukrovky o 18 %.

Naopak, nahradenie jedného sladeného nápoja denne vodou, kávou alebo čajom znížilo riziko vzniku cukrovky o 2 až 10 %.

Štúdia Harvardovej univerzity využila údaje od zdravotníkov, ktorí dlhodobo každé štyri roky zbierali informácie o životnom štýle pacientov, o ich stravovacích návykoch a zároveň sledovali aj ich zdravotné záznamy. Potvrdila teda súvislosť medzi pitím sladkých nápojov (bez ohľadu na použitý typ sladidla) a rizikom vzniku cukrovky. Nedala však odpoveď na to, aká je tá súvislosť a či nápoje cukrovku aj spôsobujú – potrebný je ďalší výskum.

Zdroj: www.diabetes.co.uk