Ukázali to dve štúdie na takmer 200-tisíc pacientoch. Keď pacient zvýšil konzumáciu sladených nápojov vrátane džúsov o polovicu, počas nasledujúcich štyroch rokov uňho vzrástlo riziko rozvoja cukrovky II. typu o 16 %. Ešte horšie to bolo v prípade umelo sladených nápojov. Po rovnakom zvýšení ich príjmu vzrástlo riziko vzniku cukrovky o 18 %.
Naopak, nahradenie jedného sladeného nápoja denne vodou, kávou alebo čajom znížilo riziko vzniku cukrovky o 2 až 10 %.
Štúdia Harvardovej univerzity využila údaje od zdravotníkov, ktorí dlhodobo každé štyri roky zbierali informácie o životnom štýle pacientov, o ich stravovacích návykoch a zároveň sledovali aj ich zdravotné záznamy. Potvrdila teda súvislosť medzi pitím sladkých nápojov (bez ohľadu na použitý typ sladidla) a rizikom vzniku cukrovky. Nedala však odpoveď na to, aká je tá súvislosť a či nápoje cukrovku aj spôsobujú – potrebný je ďalší výskum.