Čím sladiť, aby to bolo bezpečné?

Chuť je však niekedy silnejšia ako vôľa.

Publikované 20. 03. 2020

Ani sladké však nemusí byť úplné tabu, ak dodržíte isté pravidlá. No i tak najvhodnejšie je, si od chuti na sladké jednoducho odvyknúť. Naučte sa posúdiť, či sú vybrané cukry, alternatívne alebo náhradné sladidlá pre vás vhodnejšie a prečo.

Všímajte si dve hodnoty:

  • Glykemický index

Jeho hodnota vyjadruje, ako rýchlo a ako vysoko zdvihne skonzumovaný cukor glykémiu. Keď zjete potravinu s vysokým glykemickým indexom, hladina cukru v krvi stúpa rýchlejšie a vyššie. Vylúči sa preto aj väčšie množstvo inzulínu. Ten však následne spôsobí hlbší pokles hladiny cukru v krvi. Ako výsledok opäť pocítite hlad a potrebu znova sa najesť. Po zjedení potravín s nižším glykemickým indexom (menej ako 55) rastie glykémia pomalšie. Budete po nich teda viac a dlhšie zasýtení. 

  • Energetická hodnota

Jej hodnota hovorí o tom, koľko energie obsahuje daný cukor alebo náhradné sladidlo. Strážiť by si ju mali diabetici v potravinách, ako aj v nápojoch. Vysoký príjem energie bez dostatku pohybu sa totiž prejaví zvýšením telesnej hmotnosti.

cukry PSDigital.jpg

Trendom súčasnosti je nahrádzať rafinovaný biely cukor prírodným trstinovým. Zo zdravotného hľadiska medzi nimi však takmer nie je rozdiel. Hnedý cukor je vlastne len biely cukor prifarbený trstinovou melasou. Aj trstinový cukor sa často vyrába pridaním melasy do rafinovanej sacharózy. Pritom práve trstinová melasa obsahuje pomerne veľa minerálov, ale pri pridaní v malom množstve sú jej pozitívne účinky zanedbateľné. Hroznový cukor je pre diabetikov vhodný iba pri stavoch hypoglykémie, nakoľko ide o rýchlo vstrebateľný cukor.

S alternatívnymi sladidlami opatrne

Veľa ľudí si myslí, že robia dobre, keď cukor nahrádzajú alternatívnymi sladidlami, ako je napríklad med alebo rôzne sirupy. Aj keď ide o vhodnejšiu a zdravšiu voľbu hlavne preto, že tieto sladidlá obsahujú aj rôzne minerály či vitamíny, rovnako pri nich treba strážiť mieru. Pocit zdravšieho výberu by nemal zvádzať k tomu, aby sme zabudli na ich energetickú hodnotu a glykemický index:

alternativne sladidla.jpg

Napríklad populárny agávový sirup obsahuje najmä fruktózu. Fruktóza má síce oproti iným cukrom nízku hodnotu glykemického indexu (GI 20). Jej nadmerná konzumácia ale podporuje vznik obezity, metabolického syndrómu, poruchu glukózovej tolerancie a s ňou spojenú inzulínovú rezistenciu. Fruktóza sa často používa v dia potravinách, ktoré však pre diabetikov nie sú vhodné.

Sladká chuť bez cukru

Vďaka náhradným sladidlám môžu diabetici cítiť v jedlách sladkú chuť bez toho, aby im to zvýšilo glykémiu.

Z prírodných náhradných sladidiel, ktoré nemajú žiadnu energiu a ani neovplyvnia hladinu cukru v krvi, si v poslednom čase získava obľubu stévia. Má však špecifickú mentolovú dochuť.

Energetické náhradné sladidlá dodávajú organizmu okrem sladkej chuti aj energiu a mierne zvyšujú glykémiu. Najčastejšie ich nájdete v diabetických čokoládach, sušienkach a iných cukrovinkách. Patria medzi ne xylitol (brezový cukor), sorbitol (E420) či isomalt (E953). Xylitol a sorbitol môžu vo väčších množstvách vyvolávať nadúvanie, hnačku a iné tráviace ťažkosti.

Neenergetické náhradné sladidlá nedodávajú telu energiu ani nezvyšujú glykémiu. Zvyčajne sa pridávajú do nápojov, kompótov, džemov, žuvačiek, jogurtov či sladkostí. Neenergetickým sladidlom je aj spomínaná stévia, ostatné sa vyrábajú zvyčajne synteticky. Patria medzi ne aspartam, acesulfam K, cyklamát, sacharín,  sukralóza.

Nepriamo však môžu spôsobovať zvýšenie kalorického príjmu. Ako? Ich sladká chuť pripraví telo na príjem energie, ktorá sa však nedostaví. Organizmus si ju teda vyžiada ďalším pocitom nástojčivého hladu. Náhradné sladidlá zbytočne podporujú závislosť na sladkej chuti, od ktorej je pre diabetikov najlepšie si odvyknúť.

Zdroj: Ing. Eva Hybenová, PhD., Ústav potravinárstva a výživy, FCHPT STU Bratislava