MNO_DOVERA_LIEKY_001.jpg
Tabletky na štítnu žľazu či kvapky do oka predpísané lekárom. Aj to sú lieky, ktoré sa môžu ocitnúť v lekárničke darcu krvi. Ak ich užíva, mal by vedieť, či ešte stále môže darovať krv.

Doteraz sa to darca dozvedel až v deň, keď sa dostavil na odber krvi a lekár ho poslal domov. „Žiaden darca nie je nadšený, keď ho vyradia z odberu. Pre neho je to sklamanie, strata času. Pre nás je to tiež škoda, preto sme veľmi radi, že projekt Moja krvná skupina prichádza s touto službou,“ hovorí Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža.

Na webovej stránke www.mojakrvnaskupina.sk stačí po novom kliknúť na banner Užívam lieky,  kedy môžem darovať krv? a zadať do vyhľadávača názov lieku.

Následne vyhľadávač zobrazí, či je počas užívania tohto lieku možné darovať krv, kedy najskôr po vysadení tabletiek je vhodné ísť na transfúznu stanicu alebo či už darovať krv nie je vôbec možné. Pomôcku zostavila hematologička z poradne pre darcov krvi na www.mojakrvnaskupina.sk a revízni farmaceuti Dôvery.

Databáza našich liekov obsahuje najviac užívané lieky na predpis. Nenachádzajú sa v nej voľnopredajné lieky, ktoré tiež môžu mať vplyv na možnosť darovať krv. Ak v našom systéme darca svoj liek nenájde, mal by konzultovať možnosť darovania krvi vopred s lekárom,“ radí manažérka projektu Moja krvná skupina Monika Šimunová zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

5 užitočných rád pre darcu krvi

  1. idem darovať krv, len ak sa cítim dobre, som zdravý, neberiem žiadne antibiotiká
  2. lieky, ktoré užívam, si skontrolujem vo vyhľadávači liekov
  3. ak som prvodarca, poradím sa s lekárom na transfúziologickej stanici, či je darovanie pre mňa vhodné
  4. na stránke Slovenského Červeného kríža alebo Národnej transfúznej služby si zistím, či spĺňam všeobecné podmienky pre darovanie krvi
  5. životosprávu prispôsobím svojmu rozhodnutiu stať sa darcom