Nemocnica ukončila zavádzanie komunikačného systému pacient-sestra a už niekoľko dní tak systém funguje na všetkých oddeleniach v celej nemocnici. Sestra s pomocou komunikačného systému pritom presne vie, ktorý pacient jej pomoc potrebuje. Náklady na ukončenie projektu sumou 9 000 eur podporila Dôvera.

MNO_SZ_DS_CALL_029.jpg

Nemocnica začala systém zavádzať na prvých oddeleniach už pred dvoma rokmi. V týchto dňoch sa pripojili posledné dve oddelenia nemocnice – interné a fyziatricko-rehabilitačné s vyše 60 lôžkami. Nový komunikačný systém tak už využívajú všetci pacienti.

„Pred zavedením náramkov sme využívali nemocničné telefóny, ktoré boli zavesené na stene. Privolať si na pomoc sestru prostredníctvom nich však bolo pre pacientov najmä v zlom zdravotnom stave nekomfortné. Tým, že náramok majú pacienti priamo na ruke, je im vždy na dosah a jeho použitie je veľmi jednoduché. Stačí stlačiť jediné tlačidlo. Pacient si navyše dokáže privolať sestru na pomoc z ktoréhokoľvek miesta, napríklad keď sedí počas raňajok pri stole alebo mu prišlo nevoľno počas cesty na toaletu,“ vysvetľuje námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť v Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda Henrieta Földesová. 

MNO_SZ_DS_CALL_026.jpg
Pacient dostane náramok hneď pri príchode na hospitalizáciu. Sestra mu na začiatku vysvetlí, ako ho využívať a zaregistruje ho na jeho meno. Keď pacient stlačí v núdzovom prípade tlačidlo, sestra okamžite vie, ktorý pacient a na ktorej izbe jej pomoc potrebuje. Náramok je vodotesný a bezdrôtový.

Nový komunikačný systém vďaka Dôvere tento rok pribudol aj na oddeleniach ďalších nemocníc siete Svet zdravia, a to v Partizánskom (chirurgia, internistický klaster a onkológia), Spišskej Novej Vsi (gynekologicko-pôrodnícke oddelenie), Humennom (oddelenie dlhodobo chorých), Topoľčanoch (neurologické oddelenie a dialýza) a Železničnej nemocnici v Košiciach (interné oddelenie).

„V Dôvere venujeme inováciám v zdravotníctve veľkú pozornosť. Sami sme priniesli už veľa elektronických riešení, ktoré sa osvedčili a neskôr ich dokonca prevzali aj konkurenčné zdravotné poisťovne. Inovácie však neprináša len Dôvera, ale aj sieť nemocníc Svet zdravia. S radosťou sme podporili tento projekt, pretože pacientom prináša vyššiu bezpečnosť, komfort a predpokladám, že v konečnom dôsledku aj vyššiu spokojnosť s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v dunajskostredskej nemocnici,“ hovorí riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan.