Nemocnica Svet zdravia Trebišov počas letných mesiacov búrala a rekonštruovala svoje priestory a dnes oficiálne otvorila svoje prvé komunitné nemocničné miestnosti. Pacienti Ide o pilotný projekt dlhodobej spolupráce Dôvery a sietí nemocníc Svet zdravia. Novinka si vyžiadala celkovú investíciu v hodnote 18-tisíc eur a bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore zdravotnej poisťovne Dôvera.

Trebišovská nemocnica zriadila pre pacientov komunitné miestnosti (3).jpg

Naším cieľom bolo poskytnúť pacientom okrem medicínskej a ošetrovateľskej starostlivosti aj starostlivosť psychosociálnu. Aj to, ako sa pacient v nemocnici cíti a aké prostredie ho obklopuje, totiž dokáže prispieť k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Prvé komunitné miestnosti budú slúžiť pacientom na onkológii a psychiatrii, kde je zriadenie takéhoto špecifického priestoru ešte dôležitejšie než na iných oddeleniach,“ vysvetlil riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Trebišov MUDr. Juraj Bazár.

Trebišovská nemocnica zriadila pre pacientov komunitné miestnosti (18).jpg
Nová komunitná miestnosť na onkologickom oddelení poskytuje hospitalizovaným pacientom najmä súkromie a priestor na trávenie času v príjemnom prostredí, na relax pri čítaní knihy či počúvaní hudby, rozhovory s rodinou či psychológom.

Komunitná miestnosť na psychiatrii bude slúžiť hlavne na nácvik relaxačných techník, zlepšovanie kognitívnych schopností, muzikoterapiu, psychosociálnu rehabilitáciu či budovanie vnútornej motivácie pacientov, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách.

„Onkológia a psychiatria sú odbory, pri ktorých býva hospitalizácia často spojená s dlhším pobytom v nemocnici a v odlúčení od svojich blízkych. Preto je veľmi dôležité pokúsiť sa aspoň trochu spríjemniť tento pobyt v cudzom prostredí, dať pacientom možnosť vymeniť svoju izbu za iné, možno trochu príjemnejšie prostredie. Dôvera má za sebou desiatky projektov, ktorými sa snaží zlepšiť prostredie v nemocniciach. Komunitný priestor v rámci dvoch oddelení bol však aj pre nás úplnou novinkou. Verím však, že aj tento projekt bude úspešný a budeme no môcť ešte zopakovať,“ povedal Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

Trebišovská nemocnica zriadila pre pacientov komunitné miestnosti (23).jpg
Náklady na stavebné úpravy, výmenu okien, podláh a zariadenie priestorov, aby slúžili svojmu účelu čo najlepšie sa vyšplhali na 18-tisíc eur. Pacienti v izbách nájdu klasické i polohovateľné kreslá, knižnicu, interaktívnu stenu, HiFi súpravu či kávovar.

Ak sa nový pilotný projekt stretne u pacientov s úspechom, komunitné miestnosti sa budú postupne vytvárať aj v ďalších nemocniciach siete Svet zdravia.