Tak sme im podali pomocnú ruku. Namiesto piatich súťažiacich sme vybrali celú desiatku našich akčných poistencov. Mladších i starších, chudých aj silnejších, z dediny i z mesta. Ale najmä takých, ktorí si dovtedy s behaním naozaj veľmi nerozumeli. Po dvoch mesiacoch niektorí z nich majú za sebou už prvé preteky na tri, štyri, či desať kilometrov.

Šesť žien a štyria muži

spolocna.png
Nič sme nenechali na náhodu a v marci, pred prvým spoločným tréningom, všetci súťažiaci prešli dôkladnou lekárskou prehliadkou na poliklinike ProCare v Bratislave. Čakalo ich od EKG, cez vyšetrenia krvi, tlaku, až po odmeranie podielu tuku a svalov v tele. O pol roka, keď takúto prehliadku absolvujú znova, uvidíme, či im tréning pomohol k zlepšeniu zdravotného stavu.

Po lekárovi si ich zobrali "do parády" tréneri. A to naozaj odborníci naslovovzatí. Michal Varga, ktorý priviedol k triatlonu svojho brata, slovenského olympionika Richarda a dnes zbierajú medajly zo svetových podujatí aj ďalší jeho mladí zverenci. A Marek Nemčík, jediný Slovák, ktorý dokázal dokončiť viac ako 60 ironmanov.

Prvé výsledky

Kým na prvom tréningu sa všetci súťažiaci iba oboznamovali s úplnými základmi behania, s rozcvičkou a strečingom, po mesiaci zvládli zabehnúť také vzdialenosti, o ktorých sa im dovtedy ani nesnívalo. Táňa, dáma v najlepších rokoch v pretekoch na 4 km dokonca porazila aj oveľa mladšie súperky. Maroš začiatkom apríla zvládol svojich prvých 10 km v živote a po troch týždňoch dokonca skrátil svoj čas na tejto trati o celú polovicu!

rozcvicka.png
Vydržali

Hoci v priebehu prípravy štyria účastníci z rôznych dôvodov svoju premenu na bežcov vzdali, šiesti v nej vytrvali a postavili sa na štart košického maratónu. Teda, nie len na štart, oni všetci aj dobehli do cieľa! A v čase, za ktorý sa nik nemusí hanbiť - víťazka preťala cieľovú pásku po hodine a 48 minútach.  

Zopakovali sme si to

Všetci, ktorí to dotiahli až do Košíc, behávajú dodnes. Súťaž zmenila ich životný štýl želaným smerom, preto sme sa rozhodli výzvu po roku zopakovať. A takisto úspešne. Do cieľa polmaratónu v Košiciach dobehlo sedem z desiatich súťažiacich, ktorí predtým namiesto pohybu trávili voľný čas na gauči. Ani oni sa k pohodlnému spôsobu života nevrátili a pravidelný pohyb zaradili do svojho života.