Poistenie novorodenca

Od 1. augusta 2022 začala platiť zmena zákona, podľa ktorej je narodené bábätko automaticky poistené v zdravotnej poisťovni matky. Ak mu neplánujete poisťovňu zmeniť, nie je potrebné vypisovať žiadnu prihlášku.

Informáciu o jeho narodení dostaneme z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Následne ho zaevidujeme ako nášho poistenca, vydáme mu preukaz poistenca a pošleme vám ho poštou na adresu trvalého pobytu bábätka.

Ak sa vám bábätko narodí v zahraničí a nedostanete hneď po narodení jeho slovenský rodný list, odporúčame vám, aby ste nás kontaktovali a podali prihlášku na zdravotné poistenie. Môže sa totiž stať, že informácia o narodení bábätka k nám dorazí až o dva mesiace.

Ak sa rozhodnete poistiť svoje bábätko v inej zdravotnej poisťovni, je potrebné vypísať prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne. Táto zmena bude platiť od 1. januára nasledujúceho roka. Dovtedy bude bábätko poistené v poisťovni matky.

Bábätko môžete poistiť

Čo budete pri poistení potrebovať

  • svoj doklad totožnosti (ako zákonného zástupcu bábätka)
  • rodné číslo dieťaťa (z rodného listu)

Kedy sa stane bábätko našim poistencom

Podať prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne za svoje bábätko môžete kedykoľvek. Ak to stihnete najneskôr do 30. septembra, naším poistencom sa stane od 1. januára nasledujúceho roka.

Darček pre bábätko v hodnote 70 eur

Pre našich najmenších poistencov máme pripravený darček v hodnote 70 eur v podobe praktickej tašky na kočík s balíkom detskej kozmetiky a praktickými drobnosťami aj pre mamičku. Viac sa o ňom dozviete tu.