Oftalmológia

Ak potrebujete predpísať okuliare, k očnému lekárovi nepotrebujete výmenný lístok od všeobecného lekára. Oftalmológ vás bez písomného odporúčania lekára ošetrí aj v akútnom prípade.

Úhrada za okuliare a dioptrické šošovky

Okuliare a pomôcky pre zrakovo postihnutých a príslušenstvo k nim z verejného zdravotného poistenia vám predpíše ošetrujúci oftalmológ podľa vášho zdravotného stavu.


Rám
Šošovky
Poznámka
Dospelí
Dospelí nemajú zo zákona nárok na príspevok na rám.
Na okuliarové šošovky pri výške dioptrie nad +6/- 8 vám prispejeme sumou 5 €. Nárok na príspevok majú dospelí poistenci raz za tri roky.

Deti
Deťom do 18 rokov prispejeme na okuliarové rámy vo výške 5 €. Na šošovky do +/- 4 dioptrií prispejeme 3 €.
Sériový rám a šošovky pre deti vám uhradíme raz ročne. Výnimkou je individuálne zhotovený rám, ktorý je uhradíme raz za dva roky.

Ceny skiel a šošoviek

To, čo v optikách preplácame, určuje ministerstvo zdravotníctva v Zozname zdravotníckych pomôcok a v Zozname zdravotníckych pomôcok na mieru. V prvom zozname sú ďalekohľady, lupy a zobrazovacie pomôcky.

Ceny skiel sa môžu v jednotlivých optikách odlišovať. Odvíjajú sa aj od typu skla, ktoré môže byť odľahčené, plastové alebo silikátové.

Podrobné informácie o príspevku poisťovne na dioptrické šošovky je možné poskytnúť na základe konkrétnych údajov a kódov uvedených na lekárskom predpise. Informácie o zákonom stanovenej úhrade poisťovne a doplatku poistenca dostanete priamo v očnej optike.

Bifokálne sklá

Nárok na úhradu bifokálneých skiel (jeden pár za 3 roky) máte, ak máte nad 40 rokov a bola vám diagnostikovaná presbyopia a prídavné ochorenie pri poruche pohybového aparátu dolných končatín chronického charakteru, ktoré vyžaduje trvalé používanie francúzskych bariel.

Laserová operácia očí

Laserovú operáciu rohovky vám uhradíme, ak je indikovaná z týchto zdravotných dôvodov:

  • anizometropia (rozdiel medzi ľavým a pravým okom je viac ako 3,5 dioptrií)
  • výskyt rohovkových lézií (phototerapeutická keratoablácia rohovky)

Zistite, či je váš lekár naším zmluvným partnerom