Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC)

Aj v zahraničí sa vám môže stať úraz alebo môžete ochorieť. Preto je dobré mať Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC) stále pri sebe.

Všetky uvedené informácie platia vtedy, ak do zahraničia cestujete na dovolenku, za štúdiom či služobne. To znamená, ak necestujete do cudziny natrvalo a ak zostávate poistený na Slovensku.

Ak sa sťahujete alebo odchádzate do cudziny pracovať a budete tam aj poistený, platia pre vás iné pravidlá. Informujte sa o nich vo svojej novej zdravotnej poisťovni v zahraničí.

Práva poistenca

Ak cestujete do krajín Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo na Island, s európskym preukazom poistenca máte u lekára rovnaké práva (aj povinnosti) ako domáci pacienti. Jednoducho povedané, čo im uhradí ich zdravotná poisťovňa, to vám preplatíme aj my. Čo si pacienti v danej krajine platia z vlastného, zaplatíte si sami. Európsky preukaz akceptujú vo verejných zdravotníckych zariadeniach (nie u súkromníkov).

Len akútna pomoc

Európsky preukaz vám garantuje nevyhnutné ošetrenie v nemocnici alebo v ambulancii, ak ide o akútny stav, napríklad  pri chorobe, úraze, počas neplánovaného pôrodu, očkovania, operačného zákroku (prasknutý žalúdočný vred, zápal slepého čreva a pod.)

Chronickí pacienti majú zabezpečenú aj pravidelnú starostlivosť, ako je dialýza či oxygenoterapia. Termín a miesto si však radšej dopredu dohodnite u lekára v zahraničí.

Na plánovaný zákrok alebo o operáciu v zahraničí potrebujete súhlas zdravotnej poisťovne, ktorý musí byť udelený vopred.

Naše odporúčanie

Doplatky pacientov za zdravotnú starostlivosť (spoluúčasť) sú v každej krajine individuálne a môžu sa vyšplhať vysoko. Ide najmä o hospitalizácie, ošetrenia u zubára alebo o kúpu niektorých liekov. Európsky preukaz vás pred nimi neochráni.

Ak sa chcete niektorým platbám vyhnúť, vybavte si aj pred cestou do krajín EÚ komerčné poistenie liečebných nákladov.

Uplatnite si zľavu na poistenie od Generali

Získanie európskeho preukazu

O európsky preukaz môžete bezplatne požiadať v ktorejkoľvek našej pobočke, na Zákazníckej linke 0850 850 850 alebo cez Elektronickú pobočku. Vydanie a doručenie trvá zväčša do desiatich pracovných dní.

Ak ste svoj európsky preukaz stratili, prípadne vám vypršala jeho platnosť a cestujete do zahraničia, skôr, ako vám stihneme vydať nový, vydáme vám náhradný certifikát (C111). Je plnohodnotnou náhradou európskeho preukazu a platí 90 dní.

Ak ste zistili, že váš európsky preukaz je neplatný napríklad cez víkend alebo sviatok, náhradný certifikát môžete získať aj prostredníctvom Elektronickej pobočky. Certifikát si môžete dať zaslať do e-mailu a vytlačiť.

Preukaz v mobilnej aplikácii

Vďaka mobilnej aplikácii Dôvera môžete mať svoj európsky preukaz aj preukazy svojich detí vždy so sebou.