Tábor odvahy pre onkologických pacientov

Podporená ogranizácia: Bátor Tábor Slovakia
Príspevok: 20-tisíc eur
Aktivita: Letný tábor a programy na onkologickom oddelení pre pacientov s rakovinou vo veku 13-18 rokov

Zákerná choroba neobchádza ani najmenších pacientov. V nemocnici sú často nútení stráviť dlhé mesiace. Prichádzajú o bezstarostné detstvo aj čas strávený v škole a s kamarátmi. Malým pacientom s rakovinou pomáha Nadácia Bátor Tábor Slovakia, ktorej sme venovali 20-tisíc eur.

V minulom roku tak vďaka našej podpore absolvovalo 27 onkologických pacientov letný Tábor odvahy úplne bezplatne a nadácia mohla realizovať podporné programy pre deti hospitalizované na onkologickom oddelení a ich rodiny.

Jedinečné miesto

Deti s rakovinou túžia byť po úspešnej liečbe opäť „len" obyčajnými deťmi. Týždenný pobyt v letnom Tábore odvahy je pre ne nezabudnuteľným zážitkom, kde sa popasujú so svojou chorobou, a domov odchádzajú plné zážitkov, pozitívnej energie a nových kamarátstiev. Areál tábora v maďarskom meste Hatvan je jediný svojho druhu v celej strednej Európe. Od roku 2005 v ňom Nadácia Bátor Tábor Slovakia vďaka Dôvere realizuje tábory aj pre slovenských pacientov.

Tabor odvahy 2.jpg

Množstvo zážitkov

Cieľom tábora je zotavovanie a integrácia onkologicky chorých detí do spoločnosti, posilnenie ich sebavedomia, viery vo vlastné sily a uzdravenie prostredníctvom intenzívnej zážitkovej terapie. V tábore sú pod neustálym lekárskym dohľadom a každé z nich má prideleného dobrovoľníka, ktorý mu pomáha s každodennými činnosťami. „Deti v tábor vraciame späť do života, stretnú sa tu so svojimi rovesníkmi s podobnou diagnózou, podstupujú rôzne výzvy. Prežijú to, čo pre svoju chorobu nemajú možnosť zažiť," vysvetľuje Vladimíra Masaryková z Nadácie Bátor Tábor. Deti majú možnosť vyskúšať si v tábore aktivity, ako lanové centrum, jazda na koni, kanoistika, rybolov, lukostreľba, fotografovanie, ručné práce, divadlo, šport, hudba, tanec.„ Deti v tábore rozosmievame a dávame im silu bojovať," dodala Vladimíra .

Domov nabití energiou

Pobyt detí v tábore je pre rodinu úplne zadarmo. Všetky náklady im hradí Nadácia Bátor Tábor, a tak je záujem o týždenné dobrodružstvo zo strany rodičov aj od malých pacientov veľký. Po týždni nabitom zážitkami a novými podnetmi sa psychický aj fyzický stav detí vždy zlepší. „ Dostávame množstvo pozitívnych reakcií od lekárov, ale aj od rodičov. Po návrate domov sú deti omnoho sebavedomejšie, myslia viac pozitívne a majú väčšiu chuť do života," dodáva Vladimíra.

Víkendové programy v nemocnici

Žiaľ, nie všetkým malým pacientom dovoľuje ich zdravotný stav pobyt v tábore. „Deti, ktoré sú nútené tráviť čas v nemocnici, zabávame prostredníctvom našich GO! Programov. Organizujeme ich v rámci víkendov na Klinike detskej hematológie a onkológie a v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave," predstavila Vladimíra Masaryková ďalšiu aktivitu nadácie. Ide o zábavný program, ktorý pre deti a ich rodiny realizujú priamo v nemocnici vyškolení dobrovoľníci. Deti zabúdajú na to, že sú v nemocnici, a z ťažko chorých pacientov sa na pár hodín stávajú zase „obyčajné deti" s radosťou a s úsmevom na tvári. Rodičia nám dôverujú a personál oddelenia s nami úzko spolupracuje. Počas programu sa o malých pacientov starajú úplne „neviditeľne", aby sa deti mohli nerušene venovať aktivitám a hrám.