Hoci predošlé štúdie identifikovali špecifické zložky kávy, ktoré by mohli byť prospešné pri prevencii diabetu, nikdy neboli otestované na zvieratách s úspešnými závermi. Spočiatku si vedci mysleli, že pomôcť v oddialení diabetu 2.typu by mohol kofeín, terajšie výskumy však našli látku zvanú kafestol.
Jeho výnimočnou vlastnosťou je, že výrazne zlepšuje tvorbu inzulínu a zvyšuje spotrebu glukózy v bunkách kostrového svalstva. Dánski vedci podávali kafestol 47 myšiam. Po 10-tich týždňoch u myší zistili nižšie hodnoty glykémie a zvýšenú tvorbu inzulínu. Taktiež zistili, že táto zložka kávy nezvyšuje riziko vzniku hypoglykémie.
Záver štúdie je jednoznačný: kafestol má antidiabetické vlastnosti u myší a môže prispieť k zníženiu rizika vzniku diabetu 2. typu u spotrebiteľov kávy. Výsledky tohto výskumu však musí ešte potvrdiť ďalšia štúdia, ktorá bude skúmať účinky kafestolu u ľudí.