Prečítajte si, čo sa deje vo vašom tele, ak si doprajete niektorý druh alkoholu a ako sa na tieto situácie pripraviť.
- Alkohol bráni vašej pečeni robiť svoju prácu
Telo si uchováva v pečeni glykogén ako záložný zdroj energie. Ten sa v prípade potreby premení na glukózu. Pokiaľ však konzumujeme alkohol, pečeň glykogén nevylúči skôr, ako spracuje všetok vypitý alkohol. Ľahko sa teda môže stať, že po vypití alkoholu bude hladina cukru v krvi paradoxne veľmi nízka a dôjde k hypoglykémii. Tento stav je pre pacienta s diabetom nebezpečný. Ak si už chcete dopriať alkohol, urobte tak zároveň s jedlom. Určite nie nalačno alebo vtedy, keď máte nízku glykémiu.
- Poznajte svoje limity
Váš lekár vám odporučí, aké množstvo alkoholu a ako často si môžete dovoliť. Od vášho zdravotného stavu závisí, či musíte abstinovať alebo či si môžete dopriať pohárik.
Odporúčaný maximálny objem alkoholických nápojov pri diabete
1 nápoj = 10 g alkoholu | % alkoholu | MUŽI | ŽENY |
---|---|---|---|
100 ml vína | pri 13,5% alkoholu | 2 dcl | 1 dcl |
250 ml piva | pri 5% alkoholu | 0,5 l | 0,25 l |
30 ml destilátu | pri 40-50% alkoholu | 0,5 ml | 0,25 ml |
Zdroj: Diéta pre diabetikov, B. Zoboková, E. Blaho, P. Minárik
- Alkohol nikdy nalačno
Jedlo spomaľuje rýchlosť vstrebávania alkoholu do krvného obehu. Ak sa chystáte piť alkohol, určite predtým zjedzte jedlo s obsahom sacharidov.
- Pozor na pivo
Pivo obsahuje nielen alkohol, ale aj maltózu, ktorá sa pri trávení ľahko rozkladá na glukózu a rýchlo dvíha glykémiu. Jedno pivo – (10, 12 stupňové) sú 2 sacharidové jednotky (SJ). Najviac sladu sa nachádza v čiernom pive. Pozor aj na nealkoholické pivá - radlery. Síce neobsahujú kalórie v podobe alkoholu, no často sú dochutené arómami s cukrom, glukózovo-fruktózovým sirupom.
- Víno len suché
Víno obsahuje viac alkoholu ako pivo a okrem toho aj rôzne množstvo jednoduchých sacharidov. Nevhodné sú sladké druhy vín, dezertné vína, portské. Radšej si vyberte kvalitné suché víno a vždy k jedlu. Z šumivých vín dajte prednosť tým s označením nature brut, extra brut, extra dry.
Ospravedlňujete si občasné popíjanie piva a vína ich „liečivými účinkami“? Je to tak: pivo aj víno obsahujú aj viacero cenných výživných látok (vitamín v pive, antioxidanty v červenom víne). Aj výskumy potvrdili, že červené víno dokáže znižovať riziko srdcovo-cievnych chorôb. Jednoznačne však pri oboch druhoch alkoholu prevažujú škodlivé a rizikové účinky. Konzumácia alkoholu popri užívaní liekov môže poškodiť pečeň.
- Destiláty
Pri cukrovke je tento druh nápojov najnebezpečnejší. Obsahujú najviac alkoholu, takmer žiadne sacharidy, žiadne ďalšie živiny. To spôsobí rýchly pokles glykémie a ak si nedáte pozor, môžete upadnúť do hypoglykemickej kómy so stratou vedomia. Ak sa napriek tomu rozhodnete pre destiláty, zajedajte ich a zapíjajte dostatkom vody. Nezabúdajte na merania glykémie. Pri likéroch pozor, v niektorých býva prítomný aj tuk.
- Zradné skryté kalórie
Všetok alkohol obsahuje 7 kalórií na gram, čo je viac ako uhľohydráty (4 kalórie na gram) a len o niečo menej ako tuk (9 kalórií na gram). Ba čo viac, keď pečeň rozloží alkohol, premení ho na tuk, čo môže viesť k priberaniu. Nadváha ide často ruka v ruke s rozvojom cukrovky 2. typu a jej stav zhoršuje.
- Väčšia chuť do jedla
Alkohol podporuje chuť do jedla, čo môže viesť k prejedeniu sa. Zároveň ovplyvňuje úsudok a vôľu, ktorá môže byť zastretá, a tak skôr siahnete po nevhodnom jedle.
- Zámena hypoglykémie za opilosť
Hypoglykémia má podobné príznaky ako opitosť – malátnosť, dezorientácia či závraty, neschopnosť sa súvisle vyjadrovať. Okolie si ľahko môže myslieť, že ste v mdlobách len kvôli alkoholu a neposkytne vám náležitú pomoc. Noste preto diabetický náramok alebo retiazku, aby okolie ľahšie zistilo, že váš stav je zapríčinený hypoglykémiou a nie opitosťou. Skôr vám potom poskytnú prvú pomoc.
- Alkohol reaguje s liekmi na cukrovku
Alkohol môže spôsobiť zvýšenie alebo zníženie hladiny glukózy podľa toho, koľko a čo vypijete. Niektoré tabletky na cukrovku (vrátane derivátov sulfonylurey a meglitinidov) znižujú hladinu glukózy v krvi dráždením pankreasu, aby produkoval viac inzulínu. Kombinácia účinkov lieku na zníženie hladiny cukru v krvi s alkoholom môže viesť k hypoglykémii. Alkohol predstavuje ďalšiu záťaž pre pečeň a obličky, ktoré sú už dosť vyčerpané odbúravaním nežiaducich látok z liekov.
- Nočná hypoglykémia
Alkohol môže spôsobiť pokles hladiny glukózy v krvi v priebehu niekoľkých minút po požití alkoholu a tento jeho účinok môže trvať až 12 hodín. Preto si po požití alkoholu vždy skontrolujte hladinu glukózy v krvi, aby ste sa uistili, že je v bezpečnej zóne. Ak ste na inzulínovej liečbe, nikdy si nedopichávajte pri vyššej glykémii dávku inzulínu pred spaním. Skontrolujte si hladinu glykémie aj v noci. Nočná hypoglykémia, ktorú môže spustiť aj alkohol, sa prejavuje ťažkosťami pri prebúdzaní (aj s bolesťou hlavy), nočným potením, desivými snami, rozprávaním zo spánku.
- Kto by nemal piť vôbec
Ak máte pri diabete choré obličky alebo pečeň, na alkohol by ste mali zabudnúť úplne. Rovnako tak, ak máte obezitu.