Linecké kolieska v zdravšom šate

08.01.2024

Vyskúšajte recept od odborníkov spoločnosti Planeat s čakankovým sirupom. Videorecept nájdete TU.

S blížiacimi sa Vianocami prichádza aj obdobie pečenia koláčikov. Klasikou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je linecké pečivo. Krásne rozvonia celý dom a vydrží čerstvé aj niekoľko týždňov. Tradičný recept je možné vymeniť za jeho zdravšiu variantu od výživovej poradkyne Martiny Lahučkej.

WhatsApp-Image-2020-12-16-at-16.23.55.jpeg

Linecké kolieska

Potrebujeme :

  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2-3 PL čakankového sirupu
  • nastrúhanú kôru z ½ citróna
  • malinový alebo iný džem podľa chuti na zlepenie

Postup :

Maslo, žĺtok, citrónovú kôru a sirup vymiešame do peny. Následne pridáme múku. Z ingrediencií vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na noc odstáť zabalené v potravinovej fólii v chladničke.

Po vytiahnutí cesto necháme chvíľu zohriať na izbovú teplotu a rozvaľkáme ho tak, aby malo cca 3 mm. Z cesta vykrajujeme v párnom počte rôzne tvary na linecké pečivo.

Jednotlivé kúsky pečieme vo vyhriatej rúre na 175-180 °C približne 10 minút. Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť a zlepujeme džemom. Takto pripravíme cca 20 ks hotových zlepených koláčikov.

Koláčiky uchovávame v chlade cca týždeň, aby sa rozležali.

Múku je možné zamieňať za akúkoľvek.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!