Mnohí diabetici si myslia, že čokoládu nesmú jesť. „Pravda je taká, že aj diabetici môžu konzumovať čokoládu v duchu regulovanej a racionálnej stravy. To znamená, že musia klásť dôraz na to, koľko, akú čokoládu a kedy budú jesť," pomáha diabetikom Jarmila Havrilová z Michaloviec, ktorá je edukátorkou programu DôveraPomáha diabetikom. „Naši diabetici sú často veľmi prekvapení, keď sa dozvedia, že dia čokoláda zvyšuje hladinu cukru v krvi takmer rovnako ako horká čokoláda."
Ktorá je dobrá?
Stavte na kvalitnú horkú čokoládu, v ktorej je málo cukru a tuku a viac kakaa. Má nižší glykemický index, čo znamená, že hladina cukru v krvi po zjedení nestúpa tak rýchlo. Dopriať by si ju však mal diabetik iba vtedy, keď má nižšie hodnoty cukru v krvi a má chorobu pod kontrolou. Ani s množstvom to nesmie prehnať. „Nekontrolované množstvá čokolády zvýšia hladinu cukru v krvi a kalórie navyše pomôžu zvýšiť hmotnosť," dodáva ďalšia edukátorka programu Eva Košútová z Levíc.
Ako vyberať?
- Radšej menej, ale kvalitnú čokoládu.
- Obsah kakaa má byť aspoň 70 %.
- Stavte na čokoládu s nižším obsahom cukru a tuku.
- Diabetici sa môžu čokoládou odmeniť najmä po fyzickej aktivite a iba vtedy, keď majú hodnotu glukózy v krvi pod kontrolou, bez výkyvov.
Čo je primerané?
Diabetička Etela Hlaváčiková (64) z Levíc si odskúšala na vlastnej koži, čo znamená „primerané množstvo" čokolády. S cukrovkou bojuje už niekoľko rokov. Kedy a koľko čokolády si dopraje? „Musím mať výborné glykémie aspoň tri dni a jedna kocka mi stačí. No a keď je cukru viac? Len pohyb, pohyb a ešte raz pohyb," radí.