Zníženie tlaku počas horúčav

Krv, ktorá tečie našimi cievami, tlačí na ich steny a miera tejto sily je krvný tlak. V lete pri vysokých teplotách sa naše telo snaží znížiť svoju vnútornú teplotu. V dôsledku toho sa krvné cievy rozšíria a tlak v nich sa zníži. Ľudia s vysokým krvným tlakom sa preto môžu cítiť lepšie. V niektorých prípadoch dokonca môže nastať hypotenzia a človek môže pociťovať závrat. V takom prípade je nutné kontaktovať lekára a informovať ho. Lekár môže dočasne znížiť dávku antihypertenzív. Liečbu v žiadnom prípade neprerušujte.

Na čo si dávať pozor

Predstavte si, že vonku páli slnko, je 40 °C a vy kráčate po rozpálenom chodníku. Cestou domov sa ešte zastavíte v potravinách. Keď vojdete dnu, ovalí vás chlad, až vás z neho strasie. Klimatizácia je pre mnohých ľudí v lete vykúpením, no situáciu ľudí s hypertenziou môže rýchlo zhoršiť. Veľké teplotné rozdiely medzi vnútorným a vonkajším prostredím sú nebezpečné a môžu spôsobiť kolaps. Okrem zmeny teploty aj náhla zmena vlhkosti či atmosférického tlaku môžu vyvolať zhoršenie zdravotného stavu.

old-man-struggling-with-high-temperature (1).jpg

Ako si užiť leto s vysokým krvným tlakom
  • Merajte si krvný tlak pravidelne aj v prípade, že sa cítite dobre.
  • Pri nastavení klimatizácie myslite na to, že rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím by mal byť maximálne 5 °C. Väčší rozdiel môže navodiť teplotný šok a zhoršenie zdravotného stavu.
  • Ak vchádzate do miestnosti, kde je príliš nízka teplota oproti vonkajšku, počkajte chvíľu v chodbe a aklimatizujte sa.
  • Na dovolenku si so sebou vezmite tlakomer a pravidelne ho používajte.
  • Nezabúdajte na lieky. Pravidelne ich užívajte a nemeňte dávkovanie, ani ak vám tlak poklesne.
  • Neskáčte do vody, ktorej teplotu nepoznáte. Aj príliš studená voda môže spôsobiť teplotný šok a vyvolať kolaps, dokonca infarkt.
  • Nezabúdajte na pravidelný príjem tekutín. Aj keď sú alkoholické letné nápoje často lákadlom, radšej siahnite po nealkoholickej alternatíve. Alkohol zvyšuje krvný tlak a riziko srdcovo-cievnych príhod.
  • Počas letných horúčav si doprajte popoludňajší oddych doma, v chládku. Vyhnete sa najprudšiemu slnku a načerpáte energiu.
Pri kolapse nepanikárte

Ak vo vašej prítomnosti človek s hypertenziou zbledne, má nevoľnosť, obleje ho studený pot, stratí vedomie, no po chvíli sa začne preberať, môže ísť o kolaps. Je nutné ihneď zavolať lekársku pomoc na čísle 112 alebo 155 a popísať, čo sa človeku stalo a aké má príznaky. Je vhodné dať ho do tieňa, ponúknuť mu vodu, ovlažiť ho a nechať ho ležať. Človeka po kolapse sa nesnažte postaviť, mohol by znova odpadnúť.