Ak ste sa rozhodli merať si krvný tlak doma, je to skvelá správa. Jeho pravidelná kontrola môže predísť rôznym zdravotným komplikáciám, napríklad srdcovému zlyhávaniu. Aby boli výsledky meraní čo najpresnejšie, je nutné dodržiavať pravidlá správneho merania. Nie každý však tieto pravidlá pozná. Okrem toho, človek je tvor omylný.

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré pri meraní tlaku robíme?

Vypitá šálka kávy

Ak ste sa rozhodli zmerať si tlak, nezabúdajte, že aspoň 30 minút predtým by ste nemali piť kofeínové nápoje. Kofeín môže spôsobiť dočasné zvýšenie krvného tlaku a skresliť hodnoty na tlakomeri.

Meranie s plným mechúrom

Pred meraním tlaku je vhodné ísť na toaletu. Plný močový mechúr totiž vplýva aj na činnosť obličiek a tak ovplyvňuje hodnoty vášho krvného tlaku, ktoré môže zvýšiť až o 10 mmHg.

Nesprávne držanie tela

Pri kontrole tlaku by sme mali mať chrbát opretý o operadlo stoličky a nohy pevne na zemi. Nemali by byť prekrížené, aby nestláčali cievy v nohách. Obmedzený prietok krvi môže krátkodobo zvýšiť krvný tlak.

older-person-checking-their-blood-pressure-with-tensiometer.jpg

Dlhý rukáv pod manžetou

Vždy merajte tlak na holej ruke. Aj vyhrnutý rukáv môže ovplyvniť hodnoty na tlakomeri, preto sa odporúča meranie v tričku s krátkymi rukávmi. Keď sa tlak kontroluje cez oblečenie, hodnoty môžu byť vyššie, ako v skutočnosti sú.

Nevhodná veľkosť manžety

Manžeta tlakomera by mala mať správnu veľkosť, pretože príliš malá, stiahnutá manžeta môže namerať vyšší krvný tlak, ako v skutočnosti máte. Naopak, voľná manžeta nameria nižší tlak.

Príliš veľa aktivity

Pred meraním by mal človek sedieť v pokoji aspoň 5 minút. Pol hodinu pred meraním sa neodporúča behať ani cvičiť. Počas merania netreba rozprávať. Všetky tieto aktivity môžu krvný tlak zvýšiť.

Čísla držím v hlave

Neoddeliteľnou súčasťou merania krvného tlaku by malo byť aj značenie nameraných hodnôt. Či si ich budete zapisovať do hypertonického denníka, kalendára alebo do mobilu, je to na vás. Majte tieto hodnoty vždy poruke, pretože len na základe ich porovnania je možné skonštatovať, ako sa váš zdravotný stav vyvíja.