Fruktóza

05.06.2023

Ovocný cukor- fruktóza má vyššiu sladivosť ako repný cukor a pri svojej sladivosti obsahuje o polovicu menej energie.

Nachádza sa najmä v sladkom ovocí (jablká, hrozno, figy), ale aj v mede. Často sa používa ako základ v dia sladkostiach. 

Nadmerná konzumácia fruktózy ale podporuje vznik obezity, metabolického syndrómu, poruchu glukózovej tolerancie a s ňou spojenú inzulínovú rezistenciu. Hodnota glykemického indexu je nízka 20, ale tým, že zvyšuje hladinu tukov v krvi, musí byť konzumácia fruktózy primeraná. Energetická hodnota je 1540 kJ/100 g.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!