Cholesterol je tuková látka, ktorú obsahuje krv.
Približne jednu tretinu cholesterolu prijímame každodenne v potrave a viac ako 2/3 si telo vytvára v pečeni samo. Telo spotrebuje asi 2 g cholesterolu každý deň. Ak je ho v tele príliš veľa, stáva sa rizikovým faktorom vzniku aterosklerózy, ktorá môže viesť k cievnej mozgovej príhode, poškodeniu tepien končatín, obličiek a dokonca môže spôsobiť infarkt myokardu.
Celkový cholesterol
Celkový cholesterol ukazuje, koľko cholesterolu je v krvi bez ohľadu na jeho formu. Za zdravú hladinu celkového cholesterolu sa považuje menej ako 5 mmol/l.
HDL cholesterol – býva ľudovo označovaný ako „ochranný“ cholesterol. Ide o častice, ktoré nosia cholesterol z tela do pečene. Pre zdravie ciev potrebujeme dostatočnú hladinu HDL cholesterolu. Za minimálne množstvo HDL cholesterolu sa považuje menej ako 1 mmol/l u mužov a menej ako 1,2 mmol/l u žien.
LDL cholesterol – označovaný ako „rizikový“ cholesterol sa podieľa na prenose lipidov do tela.
Nadbytok LDL cholesterolu najviac ohrozuje zdravie ciev. LDL hladina nemá presahovať 3 mmol/l. U ľudí s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení sa jeho hladina udržuje ešte na nižších hodnotách.
Odhaduje sa, že zvýšené hladiny LDL cholesterolu má až jedna tretina Slovákov. Znížením jeho hladiny o každý 1 mmol/l sa pritom znižuje riziko vzniku srdcového infarktu či cievnej mozgovej príhody až o 23 %.
Zdroj: https://www.loono.cz/blog/cholesterol-jak-skodi-a-proc-by-nas-mela-jeho-hladina-v-krvi-zajimat
Problémom nemusí byť iba zvýšený cholesterol, ale aj vysoká hladina všetkých tukov v krvi (hyperlipidémia), alebo zlý pomer medzi jednotlivými zložkami tukov v krvi (dyslipidémia).
Aké by malo byť množstvo jednotlivých krvných lipidov?