Euglykémia

22.06.2023

Euglykémia je normálna (fyziologická) hladina cukru v krvi, pričom sa rozlišuje jej hladina nalačno a 2 hodiny po jedle.

Cukor (glukóza) je základným palivom pre naše telo. Pochádza z každého jedla a väčšiny nápojov, ktoré si doprajeme. Bunky nášho tela potrebujú energiu, ktorá vzniká pri spaľovaní glukózy. Nespotrebovaná glukóza získaná z potravín sa ukladá v pečeni a pečeň ju medzi jednotlivými jedlami  spotrebúva a uvoľňuje do krvi.

Dôležitú úlohu hrá inzulín – hormón tvorený beta bunkami, ktoré sa nachádzajú v pankrease. Pre bunky je životne dôležitý – umožňuje im prijímať glukózu z krvi. Ak je inzulínu nedostatok, glukóza sa do buniek nevie dostať, a tým sa narušuje ich správne fungovanie. 

Cukrovku (diabetes mellitus) tak spôsobuje jedna alebo viaceré z nasledovných porúch:

  • pankreas prestáva tvoriť inzulín
  • pankreas tvorí inzulín v nesprávnom čase
  • telo prestáva normálne reagovať na inzulín.

Tieto poruchy spôsobujú, že nespotrebovaná glukóza sa hromadí v krvi a jej hladina sa s každým prijatým jedlom zvyšuje. Zvýšená hladina cukru v krvi so sebou prináša zvýšené zdravotné riziká.

Preto je cieľom liečby diabetu priblížiť sa k euglykémii, teda udržiavať hladiny cukru v krvi čo najbližšie k normálu a obmedzenie výrazného zvyšovania glykémie po jedle (postprandiálnej glykémie).

Keďže diabetici často trpia aj hypertenziou (vysokým krvným tlakom), cieľom liečby je aj eutenzia – udržanie krvného tlaku čo najbližšie k optimálnym hodnotám, a eulipidémia, čiže udržiavanie optimálnych hodnôt krvných tukov.

 Parameter Zdravý
človek
 výborná kompenzácia diabetu
uspokojivá kompenzácia diabetu
neuspokojivá kompenzácia diabetu
 Cukor v krvi nalačno (v mmol/l)
 menej ako 5,6
 4,0 - 6,0 6,0 - 7,0 viac ako 7,0
cukor v krvi 1-2 hod po jedle
 menej ako 7,8
 5,0 - 7,5 7,5 - 9,0
 viac ako 9,0

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!