Euglykémia je normálna (fyziologická) hladina cukru v krvi, pričom sa rozlišuje jej hladina nalačno a 2 hodiny po jedle.
Cukor (glukóza) je základným palivom pre naše telo. Pochádza z každého jedla a väčšiny nápojov, ktoré si doprajeme. Bunky nášho tela potrebujú energiu, ktorá vzniká pri spaľovaní glukózy. Nespotrebovaná glukóza získaná z potravín sa ukladá v pečeni a pečeň ju medzi jednotlivými jedlami spotrebúva a uvoľňuje do krvi.
Dôležitú úlohu hrá inzulín – hormón tvorený beta bunkami, ktoré sa nachádzajú v pankrease. Pre bunky je životne dôležitý – umožňuje im prijímať glukózu z krvi. Ak je inzulínu nedostatok, glukóza sa do buniek nevie dostať, a tým sa narušuje ich správne fungovanie.
Cukrovku (diabetes mellitus) tak spôsobuje jedna alebo viaceré z nasledovných porúch:
- pankreas prestáva tvoriť inzulín
- pankreas tvorí inzulín v nesprávnom čase
- telo prestáva normálne reagovať na inzulín.
Tieto poruchy spôsobujú, že nespotrebovaná glukóza sa hromadí v krvi a jej hladina sa s každým prijatým jedlom zvyšuje. Zvýšená hladina cukru v krvi so sebou prináša zvýšené zdravotné riziká.
Preto je cieľom liečby diabetu priblížiť sa k euglykémii, teda udržiavať hladiny cukru v krvi čo najbližšie k normálu a obmedzenie výrazného zvyšovania glykémie po jedle (postprandiálnej glykémie).
Keďže diabetici často trpia aj hypertenziou (vysokým krvným tlakom), cieľom liečby je aj eutenzia – udržanie krvného tlaku čo najbližšie k optimálnym hodnotám, a eulipidémia, čiže udržiavanie optimálnych hodnôt krvných tukov.
Parameter | Zdravý človek | výborná kompenzácia diabetu | uspokojivá kompenzácia diabetu | neuspokojivá kompenzácia diabetu |
---|---|---|---|---|
Cukor v krvi nalačno (v mmol/l) | menej ako 5,6 | 4,0 - 6,0 | 6,0 - 7,0 | viac ako 7,0 |
cukor v krvi 1-2 hod po jedle | menej ako 7,8 | 5,0 - 7,5 | 7,5 - 9,0 | viac ako 9,0 |