Malnutrícia označovaná ako podvýživa predstavuje nedostatočný alebo zhoršený stav výživy organizmu.
Vzniká v dôsledku nepomeru medzi energiou a výživou, ktoré ľudské telo potrebuje na svoje fungovanie, a ktoré prijíma z potravy.
Ako naše telo starne, postupne stráca niektoré funkcie. Jednotlivé príčiny, ktoré spomaľujú jeho fungovanie, žiaľ, vieme len veľmi ťažko kontrolovať.
Aj napriek tomu, že s pribúdajúcim vekom sa znižuje výdaj energie, starší ľudia potrebujú bohatú a vyváženú stravu. Preto je dôležité dbať s pribúdajúcimi rokmi na správnu výživu tela. Častými príčinami podvýživy starších osôb je jednostranná strava, nižšia chuť do jedla, problémy so zubami či v ústnej dutine, slabnúca chuť a čuch.
S podvýživou sa môžeme stretnúť pri väčšine zdravotných komplikácií. Veľmi často však býva prehliadaná na úkor základného ochorenia, na ktoré sa pacient lieči. Pritom správna výživa zlepšuje znášanlivosť liečby, je spojená s lepším pooperačným hojením a vedie k menej častému výskytu infekcií a rýchlejšiemu uzdraveniu.
Vyvážený stravovací plán je jeden z najlepších spôsobov obrany proti pôsobeniu času. Správna výživa umožňuje plné využitie zdravotného potenciálu aj v seniorskom veku.
Kedy hovoríme o jednoduchej malnutricii?
Zvýšené riziko podvýživy badať u seniorov nad 70 rokov a pri ochoreniach, ktoré podvýživu podmieňujú. Rozvoj podvýživy sa dokazuje poklesom hmotnosti o viac ako 5 % za mesiac alebo viac ako 10 % za pol rok a BMI pod 20 kg/ m².
Najčastejšími príčinami straty hmotnosti v starobe sú:
- starobné zmeny – starecká anorexia, zubná náhrada, problémy so žuvaním a prehĺtaním potravy, poruchy zraku
- vnútorné ochorenia – chronické zlyhávanie orgánu ako pečeň, srdce, obličky, reumatické ochorenia, diabetes, chronické infekcie
- neurologické a psychiatrické príčiny – demencia, psychotické stavy následky mozgovo-cievnych príhod, Parkinsonova choroba, depresia, úzkostné stavy, alkoholizmus
- sociálne faktory – chudoba, trúchlenie, odkázanosť v aktivitách (nedostatočný nákup potravín a príprava jedla –neschopnosť nakúpiť, navariť, nedostupnosť stravy z pohľadu množstva a kvality