Malnutrícia

22.06.2023

Malnutrícia označovaná ako podvýživa predstavuje nedostatočný alebo zhoršený stav výživy organizmu. 

Vzniká v dôsledku nepomeru medzi energiou a výživou, ktoré ľudské telo potrebuje na svoje fungovanie, a ktoré prijíma z potravy.

Ako naše telo starne, postupne stráca niektoré funkcie. Jednotlivé príčiny, ktoré spomaľujú jeho fungovanie, žiaľ, vieme len veľmi ťažko kontrolovať.

Aj napriek tomu, že s pribúdajúcim vekom sa znižuje výdaj energie, starší ľudia potrebujú bohatú a vyváženú stravu. Preto je dôležité dbať s pribúdajúcimi rokmi na správnu výživu tela. Častými príčinami podvýživy starších osôb je jednostranná strava, nižšia chuť do jedla, problémy so zubami či v ústnej dutine, slabnúca chuť a čuch. 

S podvýživou sa môžeme stretnúť pri väčšine zdravotných komplikácií. Veľmi často však býva prehliadaná na úkor základného ochorenia, na ktoré sa pacient lieči. Pritom správna výživa zlepšuje znášanlivosť liečby, je spojená s lepším pooperačným hojením a vedie k menej častému výskytu infekcií a rýchlejšiemu uzdraveniu. 

Vyvážený stravovací plán je jeden z najlepších spôsobov obrany proti pôsobeniu času. Správna výživa umožňuje plné využitie zdravotného potenciálu aj v seniorskom veku.

Kedy hovoríme o jednoduchej malnutricii? 

Zvýšené riziko podvýživy badať u seniorov nad 70 rokov a pri ochoreniach, ktoré podvýživu podmieňujú. Rozvoj podvýživy sa dokazuje poklesom hmotnosti o viac ako 5 % za mesiac alebo viac ako 10 % za pol rok a BMI pod 20 kg/ m².

Najčastejšími príčinami straty hmotnosti v starobe sú:
  • starobné zmeny – starecká anorexia, zubná náhrada, problémy so žuvaním a prehĺtaním potravy, poruchy zraku
  • vnútorné ochorenia – chronické zlyhávanie orgánu ako pečeň, srdce, obličky, reumatické ochorenia, diabetes, chronické infekcie
  • neurologické a psychiatrické príčiny – demencia, psychotické stavy následky mozgovo-cievnych príhod, Parkinsonova choroba, depresia, úzkostné stavy, alkoholizmus
  • sociálne faktory – chudoba, trúchlenie, odkázanosť v aktivitách (nedostatočný nákup potravín a príprava jedla –neschopnosť nakúpiť, navariť, nedostupnosť stravy z pohľadu množstva a kvality

Zdroj: https://www.solen.sk


Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!