Týmito vplyvmi sa zaoberali vedecké tímy z Amsterdamu a Štrasburgu. Výsledky odhaľujú, že už hodina telefonovania či práce na tablete, hl. v nočných hodinách má výrazný vplyv na hladinu glykémie a vedie k zvýšenej potrebe príjmu sacharidov. Už skôr bolo zistené, že umelé svetlo výrazne zvyšuje riziko vzniku diabetu 2.typu a má tiež vplyv na ďalšie ochorenia, pretože sú v dôsledku pôsobenia svetla narušované prirodzené biorytmy organizmu.
Vedci predpokladajú istý vzťah medzi citlivou očnou sietnicou, ktorá svetlo z prístrojov zachytáva a posiela informácie ďalej do určitej časti mozgu, ktorá okrem iného riadi našu chuť do jedla. V praxi to teda môže znamenať, že ľudia užívajúci rôzne elektronické zariadenia vo väčšej miere a predovšetkým večer, či v nočných hodinách, môžu byť náchylnejšie k zvýšenej konzumácii sladkých potravín.
Vedúci štúdie Anayanci Masisi-Vargas k tejto téme povedal: "Najlepším preventívnym opatrením, ktoré organizmus ochráni od negatívnych účinkov modrého svetla, je dôsledné obmedzenie množstvo času, ktorý pred obrazovkami v noci trávime.
Ako teda z modrého svetla večer viacej nejesť?
Ak je naozaj nutné vystavovať sa žiareniu prístrojov v nočných hodinách, tak vedci odporúčajú využívanie nočného režimu zariadenia, ktorý prepína obrazovku na oranžové či menej modré žiarenie, poprípade používať okuliare so špeciálnym filtrom, ktorý čiastočne modré svetlo eliminuje.
zdroj: DIAstyl 16.7.2019