Recepty na svieže limonády bez cukru

02.06.2020

Zabudnite na sladené nápoje, kolové a ovocné limonády, džúsy. Tie sú vhodné len na zvládnutie hypoglykémie. Dopriať si však môžete domáce limonády. Kombinujte nové chute a vône. Pamätajte, ani limonády nie sú na celodenné pitie, len na príležitostnú novú chuť. Vyberajte si tie recepty na limonády, ktoré neobsahujú pridaný cukor.

ghislaine-guerin-7RH5I0b91kg-unsplash.jpg

Máme pre Vás niekoľko kombinácií. Liter vody zmiešajte s:

  • 1 čajovou lyžičkou strúhaného zázvoru, 3 vetvičkami mäty, ½ citrónu, vodou a pár kockami ľadu
  • 1 škoricovým drievkom, 2 badiánmi, 10 klinčekmi, 1 kávovou lyžičkou sušenej škorice, 1 citrónom pokrájaným na kolieska. Všetko zvarte, nechajte vychladnúť a pridajte 1 lístok stévie, 1 vetvičku medovky a niekoľko kociek ľadu
  • 1 vanilkovým strukom a nechajte cez noc macerovať. Následne pridajte 3 - 4 stonky čerstvej levandule, 2 vetvičky medovky, šťavu z ½ limetky, 1 lístok stévie a trochu ľadu
  • 1 menšou uhorkou nakrájanou na krúžky, ½ citróna nakrájaného na kolieska, 1 čajovou lyžičkou strúhaného zázvoru, hrsťou mätových lístkov a niekoľkými kockami ľadu
  • čerstvými bazovými kvetmi, zvarte a pridajte 1 limetku nakrájanú na kolieska, vetvičku rozmarínu
  • čerstvými lipovými kvetmi, zvarte, pridajte ½ grapefruitu a vetvičku rozmarínu

Do limonád možno pridať surové alebo zvarené jablko, bobuľové ovocie, rôzne druhy citrusov. Tie však už musíte započítať do sacharidového príjmu. Pomôcka:

Množstvo ovocia, zodpovedajúce 10 g cukru (1 sacharidová jednotka)

sacharidové jednotky ovocie.jpg

Skúste studené ovocné čaje. Pridajte do nich kúsky ľadu, medovky či mäty. Váš pocit osvieženia bude väčší a ulahodíte aj svojmu oku.

Pripíjate si s alkoholom „na zdravie“? Vôbec vám k nemu nepomôže. Pri diabete je vhodné sa vzdať alkoholu, každá jeho kvapka totiž rozkýva vašu glykémiu. Tvrdý alkohol dokonca môže spôsobiť hypoglykémiu. Tá sa prejavuje podobne ako opitosť. Nebezpečné je, že tento stav si môže vaše okolie zameniť. Ak trpíte postihnutím nervov, očí, vysokým krvným tlakom alebo nemáte dobre kompenzovaný diabetes, alkoholu sa úplne vyhýbajte.

Ak ste diabetik s dobrou kompenzáciou bez nadváhy, alkohol si vo výnimočných situáciách môžete dopriať v obmedzenom množstve (2 dcl vína, 1 veľké pivo pre muža, malé pre ženu). Vyberte si svetlé pivo, suché víno a vždy len k jedlu! Absolútne nevhodné pre vás sú miešané drinky, sladké likéry, šumivé, sladké vína (hrozienkový výber, slamové vína), polosladké vína, čierne pivo. V lete vám lepšie padne, ak si namiesto vína na oslave dáte len riedky vínny strik. 

A čo pivo, radler, dia a nealkoholické pivo?

Množstvo sacharidov i glykemický index piva závisí od % alkoholu v pive, i od typu piva: tmavý/ svetlý. Pivo obsahuje sladový cukor – maltózu. Pre svoj vysoký glykemický index po ňom veľmi rýchlo stúpa hladina cukru v krvi. Rovnako nástojčivo sa po jeho konzumácií dostaví i pocit hladu, keďže glykémia prudko klesá. Spolu s pivom si preto dajte nízkosacharidové jedlo: zeleninu, varené mäso, či dusenú rybu. Absolútne nevhodné je čierne pivo.

pivo.jpg

Diabetické pivo má síce znížený obsah cukru, ale vyšší obsah alkoholu spôsobený vyšším prekvasením. Ani diabetické pivo teda nie je zdravou voľbou. Nealkoholické pivo má obsah alkoholu 0 % – 0,5 %, ale opäť vyšší obsah sacharidov. Radler je kombináciou piva a citrusovej šťavy. Nie je ojedinelé, že má vyšší obsah sacharidov ako klasické pivo.

Pomôcka: Viete si prepočítať celkový obsah cukru vo veľkom pive?

Nutričné hodnoty na výrobky sú vyjadrené vždy na 100 ml objemu. Veľké pivo (0,5l) tak treba prepočítať na jeho celý objem. 

Príklad nealkoholického RADLERA s citrónom

Výživové hodnoty v 100 ml, objem plechovky 500 ml

Energetická hodnota: 129 kJ/30 kcal
Tuky: > 0,05 g
Z toho nasýtené mastné kyseliny: > 0,01g
Sacharidy: 7,5 g
Z toho cukry: 6,77 g
Bielkoviny: 0,10 g
Neberiete do úvahy len hodnotu z toho cukry, ale hodnotu všetkých sacharidov. V 100 ml je 7,5 g sacharidov. Vynásobíme ich celkovým objemom výrobku  t. j. krát 5 a dostaneme celkové množstvo sacharidov v balení nápoja. Prepočítame ho sacharidovými jednotkami = (7,5*5)/10 =3,75 SJ (sacharidové jednotky).

Záver: Rozmyslite si, či vypijete jeden Radler a prijmete tak 37,5 g cukru = 3,75 SJ, alebo si namiesto neho dáte vodu, či minerálku a príjem sacharidov si radšej ušetríte napríklad na dve palacinky plnené tvarohom. Stále však majte na pamäti, že sladké by ste ako diabetik mali konzumovať s mierou a len pri dobrých hodnotách krvného cukru.

Najlepšia je voda z vodovodu. Prípadne stolová voda s čo najnižším obsahom sodíka. Ak siahnete po minerálke, tak tiež s nízkym obsahom sodíka a neperlivú. Sodík totiž zadržiava vodu v ľudskom tele, čo môže viesť k vyššiemu tlaku, zaťažovaniu obličiek a k opuchom. Pite priebežne, po malých dúškoch a nie naraz väčšie množstvo. Predídete pocitu smädu a nezaťažíte telo tak, ako keď vypijete liter vody naraz. Postavte si na stôl 1,5 l fľašu s vodou a priebežne z nej pite. Počas dňa by ste mali prijať cca 2,5- 3l tekutín (podľa vašej hmotnosti), avšak započítava sa aj voda prijaté v strave. Počas horúčav môžete vypiť vody i viac.