Nutri score = semafor pre zdravšie nakupovanie

09.06.2021

Čítate zloženie potravín na zadnej strane výrobku? A vyznáte sa v ňom? Ak nie, môže vám napomôcť Nutri score.

Je to farebné označenie potravinárskych produktov na prednej strane ich obalu a funguje ako semafor. Zelenou sú označené výrobky, ktoré sú zdravé a smelo ich môžete mať na stole každý deň, pri oranžových treba spozornieť a červené si dopriať len zriedka alebo vôbec. Nutri score zároveň používa aj písmená od A po E, ktoré ešte viac spresňujú zaradenie potraviny podľa jej dopadu na našu výživu.

       nutriscore.png

Takéto jednoduché označenie nutričnej hodnoty výrobku na prednej strane je lepšie pochopiteľné, nemusíte vďaka nemu dlho študovať zadnú stranu výrobku a tápať, či si ho môžete dopriať alebo nie.

Skúste sa riadiť aj podľa Nutri score, lebo zdravé stravovanie začína práve nákupom zdravých potravín.

Ako sa prideľuje skóre?

Každú potravinu tvoria cukry, tuky, bielkoviny, vláknina, ktoré majú svoju výživovú hodnotu. Každú z týchto zložiek potrebujeme, dôležité je, v akom množstve. Nutri score hodnotí potravinu ako celok a hodnotí aj pomery jednotlivých zložiek v nej tak, aby spotrebiteľ hneď vedel, do akej miery spĺňa výživové štandardy.

  • A = Výrobky s vysokou výživovou hodnotou. Možno konzumovať prakticky neobmedzene.
  • B = Výrobky s vysokou výživovou hodnotou. Možno zaraďovať do jedálnička čo najčastejšie.
  • C = Výrobky spĺňajú výživové hodnoty. Možno konzumovať pravidelne.
  • D = Niektoré zložky výrobku sú vo vyššom zastúpení. Spotrebu treba kontrolovať aj vzhľadom k iným potravinám.
  • E = Výrobky, ktoré majú viac zložiek vo vyššom pásme. Konzumovať menej často.

Okrem toho, že skóre je užitočné pre zákazníkov, zároveň aj výrobcov potravín motivuje k zlepšovaniu výživovej hodnoty ich výrobkov.

Nutri-Score odporúča Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie WHO i Slovenská diabetologická asociácia. Vymysleli ho vo Francúzsku a používa sa už v 14 európskych krajinách a pridávajú sa aj obchodné reťazce a výrobcovia potravín na Slovensku.

Taliani proti skóre protestujú

Francúzmi navrhnutý systém však podľa Talianov nespravodlivo posúva viaceré typické špeciality do červených farieb. Napríklad parmezán, olivový olej, syr feta, camembert, španielsku šunku (Jamón de Serrano), med, tradičné údeniny a výrobky z husacej, kačacej pečene, či mäsa.

Tieto potraviny obsahujú síce vysoký obsah čistých prírodných surovín,  no pre vyšší podiel soli či tuku ich Nutri score radí medzi potraviny s nižšou výživovou hodnotou. Oponenti Nutri score argumentujú, že nárast obezity nespôsobuje konzumácia jedného druhu výrobku, ale celkové stravovanie a „pohodlný“ životný štýl. 

Dôraz preto kladú na edukáciu v stravovaní a podporujú označovanie „Nutriform.“  Podľa neho by mal spotrebiteľ vedieť urobiť zodpovednú voľbu pri nákupe výrobkov na základe chuti, preferencií, fyzickej aktivity. Preto nepovažujú farebné Nutri-Score za efektívne. Namietajú, že toto farebné označovanie privádza spotrebiteľa k opakovanému nákupu tých istých výrobkov bez ohľadu na vek, zdravotný stav a nepodporuje jeho znalosti v otázkach výživy. Vhodnejšie je podľa Nutriform uvádzať: energiu získanú z potraviny, tuky, cukor, soľ.