Máte chuť na niečo dobré? Tak sa smelo zahryznite do jablka. Obsahuje totiž množstvo prospešných živín, ktoré okrem iného pozitívne vplývajú na hladinu glukózy v krvi.
Jabloň je u nás jedným z najrozšírenejších stromov. Kedysi ste snáď ani nenašli na dedine záhradu, ktorá by ju nemala. Jablká sú totiž sladké, voňavé, šťavnaté a hlavne zdravé. Pomáhajú udržiavať stálu hladinu cukru v krvi, a preto po nich môžu smelo siahnuť aj ľudia s cukrovkou.
Blahodarné účinky jabĺk
- pomáhajú s trávením
- znižujú hladinu cholesterolu
- bránia vzniku artériosklerózy
- pomáhajú udržiavať stálu hladinu cukru v krvi
- pomáhajú pri nespavosti
- znižujú riziko cievnej mozgovej príhody
- pomáhajú pri kašli, nachladnutí a chrípke
- udržiavajú hydratovanú pokožku
- chránia pred vznikom astmy
- majú protirakovinové účinky
Prečo sú vhodné pre ľudí s cukrovkou?
Jablko priemernej veľkosti obsahuje približne 4 g vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na metabolizmus glukózy a zabraňuje výkyvom glykémie a inzulínu. Obsahuje aj 25 g sacharidov z čoho asi 19 g predstavujú cukry. Väčšina cukru je vo forme fruktózy, ktorá má oproti iným cukrom nízky glykemický index. Aj napriek tomu by si ľudia s diabetom mali strážiť jej príjem. Jej nadmerná konzumácia môže spôsobiť vznik obezity či poruchu glukózovej tolerancie. Jablká obsahujú aj množstvo vitamínu C, ktorý pomáha tlmiť zápal a pomáha k zdravému fungovaniu imunitného systému. Glykemický index jabĺk sa pohybuje od 30 do 50.
Siahnite po zelenom
Aj keď sú červené jablká sladšie a obsahujú viac vitamínu C, zväčša zelené jablká obsahujú menej cukru, viac vlákniny a antioxidantov. Ak vás trápi cukrovka, vhodnejšie je siahnuť po odrodách s menším obsahom sacharidov.
Odroda | Obsah sacharidov na 100 g |
---|---|
Fuji | 14 g |
Golden Delicious | 14 g |
Granny Smith | 13 g |
Jonagold | 13 g |
Red Delicious | 11 g |
Evelina | 11 g |
Gala | 11 g |
TIP: Jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, no nelúpte ich. Práve v šupke sa nachádza najviac vlákniny, železa aj vitamínu C.
Ani s jablkami to netreba preháňať
Nezabúdajme, že základom zdravého stravovania je pestrá a vyvážená strava. Preto by sme to nemali preháňať ani s jablkami a v našom jedálničku by sa mali nachádzať aj iné druhy ovocia a zeleniny.
Všeobecne sa odporúča pre ľudí s cukrovkou skonzumovať jednu porciu ovocia denne. V prípade jabĺk ide o jedno stredne veľké jabĺčko. Ovocie je vhodné počas dňa konzumovať tak, aby hladina cukru v krvi prudko nestúpla.