Jablko - ovocie, ktoré by nemalo chýbať v jedálničku

18.11.2022

Máte chuť na niečo dobré? Tak sa smelo zahryznite do jablka. Obsahuje totiž množstvo prospešných živín, ktoré okrem iného pozitívne vplývajú na hladinu glukózy v krvi.

Jabloň je u nás jedným z najrozšírenejších stromov. Kedysi ste snáď ani nenašli na dedine záhradu, ktorá by ju nemala. Jablká sú totiž sladké, voňavé, šťavnaté a hlavne zdravé. Pomáhajú udržiavať stálu hladinu cukru v krvi, a preto po nich môžu smelo siahnuť aj ľudia s cukrovkou.

apple-fruit-harvest-orchard.jpg

Blahodarné účinky jabĺk

  • pomáhajú s trávením
  • znižujú hladinu cholesterolu
  • bránia vzniku artériosklerózy
  • pomáhajú udržiavať stálu hladinu cukru v krvi
  • pomáhajú pri nespavosti
  • znižujú riziko cievnej mozgovej príhody
  • pomáhajú pri kašli, nachladnutí a chrípke
  • udržiavajú hydratovanú pokožku
  • chránia pred vznikom astmy
  • majú protirakovinové účinky

Prečo sú vhodné pre ľudí s cukrovkou?

Jablko priemernej veľkosti obsahuje približne 4 g vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na metabolizmus glukózy a zabraňuje výkyvom glykémie a inzulínu. Obsahuje aj 25 g sacharidov z čoho asi 19 g predstavujú cukry. Väčšina cukru je vo forme fruktózy, ktorá má oproti iným cukrom nízky glykemický index. Aj napriek tomu by si ľudia s diabetom mali strážiť jej príjem. Jej nadmerná konzumácia môže spôsobiť vznik obezity či poruchu glukózovej tolerancie. Jablká obsahujú aj množstvo vitamínu C, ktorý pomáha tlmiť zápal a pomáha k zdravému fungovaniu imunitného systému. Glykemický index jabĺk sa pohybuje od 30 do 50.

Siahnite po zelenom

Aj keď sú červené jablká sladšie a obsahujú viac vitamínu C, zväčša zelené jablká obsahujú menej cukru, viac vlákniny a antioxidantov. Ak vás trápi cukrovka, vhodnejšie je siahnuť po odrodách s menším obsahom sacharidov.

fresh-apples-boxes-supermarket.jpg

 Odroda Obsah sacharidov na 100 g
 Fuji 14 g
 Golden Delicious
 14 g
 Granny Smith
 13 g
 Jonagold 13 g
 Red Delicious
 11 g
 Evelina 11 g
 Gala 11 g
Zdroj: www.kaloricketabulky.sk

TIP: Jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, no nelúpte ich. Práve v šupke sa nachádza najviac vlákniny, železa aj vitamínu C.

Ani s jablkami to netreba preháňať

Nezabúdajme, že základom zdravého stravovania je pestrá a vyvážená strava. Preto by sme to nemali preháňať ani s jablkami a v našom jedálničku by sa mali nachádzať aj iné druhy ovocia a zeleniny.

Všeobecne sa odporúča pre ľudí s cukrovkou skonzumovať jednu porciu ovocia denne. V prípade jabĺk ide o jedno stredne veľké jabĺčko. Ovocie je vhodné počas dňa konzumovať tak, aby hladina cukru v krvi prudko nestúpla.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!