Linecké kolieska v zdravšom šate

18.11.2022

Vyskúšajte recept od odborníkov spoločnosti Planeat s čakankovým sirupom.

S blížiacimi sa Vianocami prichádza aj obdobie pečenia koláčikov. Klasikou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je linecké pečivo. Krásne rozvonia celý dom a vydrží čerstvé aj niekoľko týždňov. Tradičný recept je možné vymeniť za jeho zdravšiu variantu od výživovej poradkyne Martiny Lahučkej.

WhatsApp-Image-2020-12-16-at-16.23.55.jpeg

Linecké kolieska

Potrebujeme :

  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2-3 PL čakankového sirupu
  • nastrúhanú kôru z ½ citróna
  • malinový alebo iný džem podľa chuti na zlepenie

Postup :

Maslo, žĺtok, citrónovú kôru a sirup vymiešame do peny. Následne pridáme múku. Z ingrediencií vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na noc odstáť zabalené v potravinovej fólii v chladničke.

Po vytiahnutí cesto necháme chvíľu zohriať na izbovú teplotu a rozvaľkáme ho tak, aby malo cca 3 mm. Z cesta vykrajujeme v párnom počte rôzne tvary na linecké pečivo.

Jednotlivé kúsky pečieme vo vyhriatej rúre na 175-180 °C približne 10 minút. Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť a zlepujeme džemom. Takto pripravíme cca 20 ks hotových zlepených koláčikov.

Koláčiky uchovávame v chlade cca týždeň, aby sa rozležali.

Múku je možné zamieňať za akúkoľvek.