Vyskúšajte recept od odborníkov spoločnosti Planeat s čakankovým sirupom. Videorecept nájdete TU.
S blížiacimi sa Vianocami prichádza aj obdobie pečenia koláčikov. Klasikou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je linecké pečivo. Krásne rozvonia celý dom a vydrží čerstvé aj niekoľko týždňov. Tradičný recept je možné vymeniť za jeho zdravšiu variantu od výživovej poradkyne Martiny Lahučkej.
Linecké kolieska
Potrebujeme :
- 100 g mandľovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g masla
- 1 žĺtok
- 2-3 PL čakankového sirupu
- nastrúhanú kôru z ½ citróna
- malinový alebo iný džem podľa chuti na zlepenie
Postup :
Maslo, žĺtok, citrónovú kôru a sirup vymiešame do peny. Následne pridáme múku. Z ingrediencií vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na noc odstáť zabalené v potravinovej fólii v chladničke.
Po vytiahnutí cesto necháme chvíľu zohriať na izbovú teplotu a rozvaľkáme ho tak, aby malo cca 3 mm. Z cesta vykrajujeme v párnom počte rôzne tvary na linecké pečivo.
Jednotlivé kúsky pečieme vo vyhriatej rúre na 175-180 °C približne 10 minút. Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť a zlepujeme džemom. Takto pripravíme cca 20 ks hotových zlepených koláčikov.
Koláčiky uchovávame v chlade cca týždeň, aby sa rozležali.
Múku je možné zamieňať za akúkoľvek.