Upečte si medovníky s kardamómom podľa receptu od odborníkov spoločnosti Planeat. Videorecept nájdete TU.
K Vianociam okrem lineckých koláčikov neodmysliteľne patria aj medovníky. Receptov je kopec, no nie vždy sa cesto podarí také, aké by sme chceli – akurát mäkké a nerozlievajúce sa. My sme k tomu všetkému hľadali zdravšiu verziu tejto vianočnej klasiky. Aby sme sa vyhli pohrome, oslovili sme odborníkov zo spoločnosti Planeat a tí nám ponúkli tento skvelý recept.
Špaldové medovníky
Potrebujeme :
- 425 g celozrnej špaldovej hladkej múky
- 1 KL prášku do perníkov
- 1 KL sódy bikarbóny
- ¾ PL perníkového korenia
- ½ PL – karobu (alebo kvalitného kakaového prášku)
- 2 - 3 vajcia (podľa veľkosti)
- cca 40 - 50 g stévie alebo 150 g preosiateho práškového cukru
- ½ KL mletého kardamómu
- 70 g masla
- 3 PL medu
Postup :
Maslo a med rozpustíme na ohni a necháme vychladnúť.
Následne túto zmes vymiesime v robote s ostatnými surovinami. Ak používate kuchynského robota, vymiesenie vám zaberie asi 10 minút. Z cesta vypracujeme hladkú hmotu (možno nebude úplne bezlepivá). Zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme cez noc odstáť v chladničke. V prípade, že nestíhate cesto spracovať na druhý deň, nebojte sa. Cestu sa nič nestane a môžete s ním pracovať aj na tretí deň.
Po odležaní cesto vyberieme z chladničky a necháme ho stáť 30 - 60 minút pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo. Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3 – 5 mm hrubý plát a vykrajujeme medovníčky.
Vykrojené kúsky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 6 minút pri 180 °C.
Po vytiahnutí z rúry ich potrieme rozmiešaným vajíčkom a po zaschnutí ich môžeme poukladať do dózy.
Medovníky môžeme ešte pred pečením ozdobiť aj kúskami vlašských orechov alebo mandlí.