Netradičné špaldové medovníky

06.12.2022

Upečte si medovníky s kardamómom podľa receptu od odborníkov spoločnosti Planeat. Videorecept nájdete TU.

K Vianociam okrem lineckých koláčikov neodmysliteľne patria aj medovníky. Receptov je kopec, no nie vždy sa cesto podarí také, aké by sme chceli – akurát mäkké a nerozlievajúce sa. My sme k tomu všetkému hľadali zdravšiu verziu tejto vianočnej klasiky. Aby sme sa vyhli pohrome, oslovili sme odborníkov zo spoločnosti Planeat a tí nám ponúkli tento skvelý recept.

56c1d814-d85a-400d-a0c4-c25e867d77cd.jpg

Špaldové medovníky

Potrebujeme :

  • 425 g celozrnej špaldovej hladkej múky
  • 1 KL prášku do perníkov
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • ¾ PL perníkového korenia
  • ½ PL – karobu (alebo kvalitného kakaového prášku)
  • 2 - 3 vajcia (podľa veľkosti)
  • cca 40 - 50 g stévie alebo 150 g preosiateho práškového cukru
  • ½ KL mletého kardamómu
  • 70 g masla
  • 3 PL medu

Postup :

Maslo a med rozpustíme na ohni a necháme vychladnúť.

Následne túto zmes vymiesime v robote s ostatnými surovinami. Ak používate kuchynského robota, vymiesenie vám zaberie asi 10 minút. Z cesta vypracujeme hladkú hmotu (možno nebude úplne bezlepivá). Zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme cez noc odstáť v chladničke. V prípade, že nestíhate cesto spracovať na druhý deň, nebojte sa. Cestu sa nič nestane a môžete s ním pracovať aj na tretí deň. 

Po odležaní cesto vyberieme z chladničky a necháme ho stáť 30 - 60 minút pri izbovej teplote, aby sa s ním lepšie pracovalo. Následne ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3 – 5 mm hrubý plát a vykrajujeme medovníčky. 

Vykrojené kúsky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 6 minút pri 180 °C.

Po vytiahnutí z rúry ich potrieme rozmiešaným vajíčkom a po zaschnutí ich môžeme poukladať do dózy.

Medovníky môžeme ešte pred pečením ozdobiť aj kúskami vlašských orechov alebo mandlí.