U pacientov s cukrovkou 2. typu môžu probiotiká znižovať hladinu glukózy v krvi nalačno, udržiavať hladinu inzulínu a zlepšovať hladinu glykovaného hemoglobínu.
Pri liečbe cukrovky je najdôležitejšia zdravá strava a pohyb. Tie idú ruka v ruke s udržiavaním pestrého zastúpenia črevných baktérií - mikrobiómu. Práve tam je položený základ nášho imunitného systému. V posledných rokoch prebiehajú mnohé výskumy o tom, čo všetko a akým spôsobom črevné baktérie v našom tele ovplyvňujú. Je zrejmé, že ľudia s cukrovkou 2. typu majú črevný mikrobióm narušený a menej rôznorodý v porovnaní s ľuďmi, ktorí cukrovkou netrpia.
V našom tele nie sme sami
Baktérie obývajú rôzne časti nášho tela. Vlasy, nos, ústa, pľúca, črevá... Odhaduje sa, že v nás prebývajú až 2 kg baktérií, pričom ich počet prevyšuje počet buniek ľudského tela. Pri pôrode sa baktérie prenášajú z matky na dieťa a následne vplyvom dojčenia, stravy, prostredia a genetiky narastá ich množstvo aj počet druhov. Vplývajú na chod celého tela. Väčšinou ide o prospešné baktérie, ktorých prítomnosť je nevyhnutná pre zdravé fungovanie nášho organizmu, no nájdu sa aj také, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie.
Zdravie začína v črevách
Črevný mikrobióm je súhrn všetkých mikroorganizmov žijúcich v našich črevách. Okrem baktérií tam nájdeme aj huby a vírusy. Sú veľmi dôležitou súčasťou nášho tela, pretože okrem iného posilňujú imunitný systém, odbúravajú toxické látky, produkujú vitamíny, ovplyvňujú využiteľnosť minerálnych látok a zabezpečujú správne fungovanie mozgu. Zloženie mikrobiómu ovplyvňuje strava, pohyb, antibiotiká, spánok či stres. Ak dôjde k premnoženiu istého druhu baktérií a potlačeniu iných druhov, dochádza k jeho narušeniu. To môže viesť k zvýšenej priepustnosti čreva, cez ktoré sa do krvi dostávajú nevhodné látky. Ľudia s narušeným mikrobiómom sú náchylnejší na zápaly a infekcie.
Ak sa chcete vyhnúť poruchám črevného mikrobiómu :
- Dbajte na pestrú stravu.
- Jedzte fermentované potraviny a potraviny bohaté na vlákninu.
- Znížte konzumáciu umelých sladidiel.
- Hýbte sa.
Vzťah medzi cukrovkou a črevným mikrobiómom
V črevách sa nachádzajú druhy baktérií, ktoré významne vplývajú aj na metabolizmus glukózy. Ak sa zmení pomer či množstvo týchto baktérií, negatívne to ovplyvní spôsob, akým telo cukor v krvi spracuje. Existuje isté spojenie medzi zmeneným zložením mikroflóry a rozvojom obezity, inzulínovej rezistencie a cukrovky. Vieme povedať, že tieto ochorenia môžu byť vyvolané napríklad zmeneným metabolizmom, zmenou zloženia mastných kyselín alebo vyvolaním chronického zápalu. U pacientov s cukrovkou 2. typu býva porušená rovnováha črevných baktérií s nárastom oportúnnych patogénov a poklesom prospešných baktérií, ktoré produkujú butyrát. Úlohou butyrátu je chrániť sliznicu čriev a zabrániť tak prenikaniu toxických látok do krvi čím chráni pred chronickými zápalmi v črevách.
Pri narušenom črevnom mikrobióme je vhodné užívať probiotiká.
Aj probiotiká môžu pomôcť udržiavať hladinu cukru v krvi
Probiotiká sú živé mikroorganizmy prirodzene sa vyskytujúce v našom črevnom mikrobióme. Ich užívanie v správnom množstve má priaznivý vplyv na naše telo: podporujú trávenie, pomáhajú pri hnačke a zápche, znižujú cholesterol a vplývajú na hladinu cukru v krvi. Sú prirodzenou súčasťou kyslomliečnych výrobkov a fermentovaných výrobkov. V lekárni nájdeme množstvo doplnkov s obsahom probiotických kultúr.
U pacientov s cukrovkou 2. typu probiotiká zlepšujú profil črevného mikrobiómu a upravujú priepustnosť črevnej steny. Môžu tiež znižovať hladiny glukózy v krvi nalačno, udržiavať hladiny inzulínu a zlepšovať hladinu glykovaného hemoglobínu. Na základe týchto skutočností sa probiotiká javia ako vhodný doplnok na kontrolu glykémie u pacientov s cukrovkou 2. typu.
Probiotiká, ktoré majú vplyv na metabolizmus u pacientov s diabetom 2. typu:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus plantarum
- Bacillus clausii
- Akkermansia muciniphila
- A iné
Personalizované probiotiká
Čo ak chcete posilniť svoj črevný mikrobióm a okrem kyslej kapusty a jogurtu sa rozhodnete pre probiotiká vo forme doplnku? Prídete do lekárne a zistíte, že doplnkov s obsahom probiotických kultúr je celý regál. Obsahujú rôzne kultúry v rôznych množstvách. Ideálne je preto siahnuť po personalizovaných probiotikách, ktoré sú pripravené na mieru. Na základe analýzy mikrobiómu, zdravotnej anamnézy a zdravotného stavu špeciálne laboratóriá dokážu navrhnúť zloženie probiotík presne podľa potrieb pacienta. Ak sa rozhodnete pre voľne dostupné probiotiká, vyberte si také, ktoré :
- obsahujú aspoň jednu miliardu živých baktérií v jednej kapsule
- obsahujú minimálne 3 probiotické kmene
Nezabúdajte, že aj baktérie potrebujú z niečoho žiť
Pri užívaní probiotík je vhodné siahnuť aj po prebiotikách. Sú to zložky potravy, ktoré ľudia nedokážu stráviť, no trávia ich prospešné baktérie. Ide predovšetkým o vlákninu a nestráviteľné sacharidy, ktoré podporujú rast a množenie týchto baktérií. Prebiotiká obsahujú strukoviny, bobule, banány, špargľa, ľanové semienka, pšeničné otruby a mnohé ďalšie potraviny.
Zdroje:
- https://www.emjreviews.com/diabetes/article/role-of-probiotics-in-diabetes-a-review-of-their-rationale-and-efficacy/
- https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)00227-3/fulltext
- https://pendulumlife.com/blogs/news/what-are-the-best-probiotics-for-managing-type-2-diabetes
- https://www.drmax.sk/beautyclub/viete-ako-si-spravne-vybrat-a-uzivat-probiotika
- https://www.drmax.sk/diaclub/vplyv-mikrobiomu-rozvoj-cukrovky