Otvorte si cestu k psychickému blahobytu prostredníctvom pohybovej aktivity, ktorá nie je len o fyzickej kondícii, ale ponúka aj nespočetné výhody pre vašu myseľ.

Poďme sa pozrieť na niektoré najbežnejšie ťažkosti a na to, ako nám s nimi môže cvičenie pomôcť:

Stres a vyhorenie – cvičenie prečistí hlavu, dodá energiu, pomáha efektívne sa vysporiadať so stresom, uvoľňuje hormóny pre zlepšenie nálady.

Depresia a úzkosť cvičenie je rovnako účinné a niekedy aj účinnejšie ako antidepresíva a funguje porovnateľne ako psychoterapia pri miernej a ťažkej depresii. Pohyb vonku má pridaný benefit vďaka dennému svetlu. Znižuje svalové napätie, krvný tlak a spomaľuje tep, zvyšovaním alfa vĺn v mozgu má upokojujúce účinky. Odporúčajú sa nesúťaživé, mierne intenzívne aktivity. Zlepšuje príznaky posttraumatickej a panickej poruchy, zvyšuje celkový pocit pohody, znižuje výskyt obsedantno-kompulzívnej poruchy. Pri sociálnej úzkosti pretrváva zmiernenie prejavov aj 3 mesiace po cvičení.

Bipolárna porucha – cvičenie zlepšuje emocionálne, myšlienkové a fyzické prejavy, upokojuje myseľ počas manických a hypomanických fáz, zlepšuje úsudok, zlepšuje náladu, zmierňuje depresívne prejavy a má protizápalové účinky na telo. Bezpečná alternatíva a doplnok liečby, nemá negatívne účinky.

Schizofrénia – pohyb zmierňuje prejavy, napr. sluchové halucinácie, zlepšuje fyzické zdravie a pocit pohody, navodzuje jasnejšiu myseľ.

Závislosť na drogách a alkohole - zlepšuje kvalitu spánku, jasnejšia myseľ, lepšie rozhodovacie schopnosti, znižuje príznaky depresie a úzkosti, čo sú skryté faktory závislostí, cvičenie napodobňuje účinok návykových látok, čo znižuje ich potrebu, znižuje riziko relapsu závislostí. Stredoškoláci, ktorí pravidelne cvičia, majú nižšie riziko rozvoja závislostí.

Poruchy príjmu potravy - podporuje uvoľnenie, prostriedok regulácie telesnej hmotnosti, znižuje vysokú úroveň úzkosti. Pozor treba dať na závislosť od cvičenia.

Poruchy osobnosti – cvičenie pomáha zmierniť niektoré intenzívne prejavy porúch osobnosti, pozitívne ovplyvňuje niektoré osobnostné črty človeka, ako je stabilita, vnútorná motivácia, asertivita, neuroticizmus, emocionálna stabilita, sebavedomie. Pomáha zmierňovať prejavy depresie, ktorá zhoršuje poruchy osobnosti.

senior-adults-giving-high-five.jpg

Zhoršenie poznávacích funkcií - udržiava telo a myseľ v zdravšej kondícii v pokročilom veku, aeróbne cvičenie zlepšuje prívod kyslíka do mozgu, čím je spomalená strata mozgových buniek u starších ľudí, zlepšenie sústredenia, myslenia a schopnosti plánovať.

Smútok a zlá nálada - endorfíny pomáhajú s depresiou a smútkom, zvyšujú sebavedomie, dodávajú pocit kontroly nad svojím životom, pomáhajú prekonať zármutok. Kardio činnosti sú ideálne pri zlej nálade spojenej s nedostatkom energie, zatiaľ čo posilňovanie je vhodné pri ťažkostiach so stresom, napätím a úzkosťou.

Chronické ochorenia – cvičenie zmierňuje depresívne príznaky, znižuje potrebu užívania liekov, znižuje úmrtnosť pri kardiovaskulárnych ochoreniach a pri rakovine.

Chronické bolesti – pohyb zlepšuje flexibilitu a silu, zmierňuje prejavy chronickej bolesti chrbtice.

Problémy s partnerskými a rodinnými vzťahmi - páry, ktoré spolu cvičia, zvyšujú u seba mieru intimity, lepšie komunikujú, majú väčšiu motiváciu, cvičenie tiež posilňuje vzťahy medzi rodičmi a deťmi.

Cvičenie nie je len fyzickou aktivitou, je to investícia do celkového duševného blahobytu. Nechajte pohyb vstúpiť do svojho každodenného života. Je to váš vlastný recept na duševné zdravie a harmóniu.