3 z 5 ľudí majú nadváhu alebo obezitu. Práve tie sú rozbuškou pre rozvoj cukrovky, vysokého krvného tlaku či kardiovaskulárnych ochorení.

Jedným z ukazovateľov, že vaša hmotnosť nie je v poriadku, je BMI. Ak sa jeho hodnoty pohybujú nad 30, mala by vám v hlave blikať červená kontrolka. V takom prípade už totiž ide o  obezitu, chronické metabolické ochorenie, ktoré zanecháva vážne následky v celom tele.

Kardiovaskulárny systém

U ľudí s obezitou musí srdce vynakladať oveľa viac sily na pumpovanie krvi ako u ľudí s normálnou váhou. To môže viesť k ateroskleróze, k problémom s  krvným tlakom , k srdcovému zlyhávaniu či k infarktu.

Dýchacia sústava

Nahromadenie tuku môže spôsobiť obmedzenie prietoku vzduchu v orgánoch dýchacej sústavy. Tým sa sťaží dýchanie, čo zvyšuje riziko pľúcnej hypertenzie, pľúcnej embólie, infekcie dýchacích ciest či astmy. Mnoho ľudí s obezitou má aj spánkové apnoe, ktoré zvyšuje riziko cukrovky 2.typu a srdcových ochorení.

Tráviaci trakt

Tuk zvyšuje riziko vzniku cirhózy pečene, žlčových kameňov, polypov hrubého čreva, refluxu či zápalu pankreasu.

Pohlavná sústava

Metabolické zmeny vyvolané obezitou ovplyvňujú aj menštruačný cyklus a ovuláciu, spôsobujú problém s erekciou. Môžu sa podieľať aj na neplodnosti a komplikáciách pri tehotenstve.

Endokrinný systém

Jedno z najčastejších sprievodných endokrinných ochorení obezity je cukrovka 2.typu. Okrem toho sa často vyskytuje aj problém so štítnou žľazou či syndróm polycystických vaječníkov.

high-angle-diabetic-woman-checking-her-glucose-level.jpg

Pokožka

Nadmerné vrstvy podkožného tuku vedú k zvýšenému poteniu, vytvárajú viac kožných záhybov, kde sa v dôsledku vlhkosti často tvoria vyrážky. Okrem toho obezita môže zhoršiť strie, psoriázu či celulitídu.

Kosti a svaly

Väčšia hmotnosť spôsobuje zvýšenú záťaž na kosti a kĺby, a tak zvyšuje riziko osteoartritídy. Môže tiež obmedziť funkčnosť svalov a vedie k problémom s pohyblivosťou a s rovnováhou.

Mentálne zdravie

Obezita výrazne vplýva aj na duševnú pohodu človeka . Ovplyvňuje náladu, sebavedomie a celkovú kvalitu života. Ľudia s ťažkou obezitou majú vysoké riziko prežívania depresie a sú náchylnejší na poruchy príjmu potravy, úzkosť či užívanie návykových látok.

Rakovina

Obezita môže zvyšovať aj riziko niektorých typov onkologických ochorení. Ide najmä o rakovinu pečene, obličiek, pankreasu, hrubého čreva či vaječníkov.

Naša bezplatná pomoc

Ak hľadáte ďalšie informácie o obezite, spôsoby ako sa jej zbaviť či vysvetlenie, na čo máte pri obezite nárok, navštívte našu novú webovú stránku , alebo zavolajte na Linku pre zdravie 0850 850 888.