Výskyt obezity celosvetovo narastá a Slovensko nie je výnimkou. Odhaduje sa, že v roku 2060 bude v Slovenskej republike žiť deväť z desiatich mužov a sedem z desiatich žien s obezitou (BMI index nad 25) a preobezitou (štádiom pred vypuknutím obezity). Obe štádiá sú príčinou mnohých zdravotných komplikácií.

Obezita nie je len estetický problém:

  • znižuje celkovú kvalitu života
  • vplýva na duševnú pohodu a zdravie
  • znižuje produktivitu práce
  • zvyšuje potrebu užívania liekov

Nikto ju nechce, a predsa stále väčšiemu počtu ľudí komplikuje život. Vyhnúť sa jej alebo aspoň nenaberať ďalšie kilá navyše, totiž znamená dodržiavať určité zásady, a to je pre mnohých ťažké. Ide najmä o  vyrovnanie kalorického príjmu a výdaja, k čomu môže pomôcť :

Racionálne stravovanie, nie diétovanie

Tip: Zaveďte pravidlo 80/20. To znamená, že 80% vášho jedálnička budú tvoriť nutrične bohaté potraviny (ovocie, zelenina, ryby, orechy, chudé mäso,...) a zvyšných 20 % môžu tvoriť drobné stravovacie „hriechy“ v podobe sladkých alebo slaných nezdravých dobrôt.

Pohyb

Tip: Denne si doprajte aspoň 30 minút chôdze. Ak máte sedavé zamestnanie, niekoľkokrát denne sa zo stoličky postavte a prejdite sa.

Dostatok spánku

Tip: Pred spaním už nepozerajte do mobilu, vyhnite sa alkoholu či ťažkému jedlu. Nastavte si vhodnú izbovú teplotu, ideálne 18°C.

Duševná pohoda

Tip: Ak prežívate ťažké obdobie, nezajedajte ho. Vyhľadajte radšej pomoc odborníkov, napríklad aj formou online terapie.

side-view-plus-sized-woman-scale.jpg

Ako vám pomôže Dôvera

Keď sa už človek odhodlá na zmenu životného štýlu , nevyhnutne potrebuje aj podporu okolia, aby svoje nové nastavenie dokázal dlhodobo udržať. Pomôcť môže lekár, rodina, priatelia a dokonca aj zdravotná poisťovňa. Ako?

V prvom rade majú pacienti možnosť využiť našu bezplatnú odbornú pomoc na Linke pre zdravie či benefity pre duševné zdravie, aby cestu za zdravím zvládli v psychickej pohode. Využiť môžu aj zľavy na tvorbu jedálnička podľa typu diagnózy či na nákup zdravých potravín. Za zvýhodnenú cenu môžu získať aj vzdelávacie publikácie o viacerých ochoreniach, bezplatné tréningové plány a zľavnené štartovné na rôznych bežeckých podujatiach,“ zhrnul Roman Mužik, manažér odboru strategického plánovania

Prečítajte si viac o našich benefitoch a vyberte si tie, ktoré vám spríjemnia vašu cestu za zdravím.