Zadýchavate sa pri bežných činnostiach? Pociťujete nedostatok vzduchu pri nadýchnutí, pocit dusenia či sťažené dýchanie? Je to skutočne iba prejav zhoršujúcej sa kondície alebo ide o niečo vážnejšie?

Dýchavičnosť môže mať mnoho príčin

Ak sa dýchavičnosť objaví náhle, môže ísť o príznak:

  • srdcového infarktu, akútneho srdcového zlyhania, srdcových arytmií
  • astmy, pľúcnej embólie, infekcie dýchacích ciest
  • tehotenstva
  • úzkosti
  • alergickej reakcie

Ak sa objaví pozvoľna, väčšinou ide o:

Kľúčový príznak srdcového zlyhávania

U ľudí so srdcovým zlyhávaním je dýchavičnosť spôsobená opuchom pľúc. Najskôr sa prejaví iba pri vyššej fyzickej aktivite, neskôr aj pri menšej námahe, napríklad pri chôdzi. Je to z dôvodu, že pri vyvíjaní činnosti svaly potrebujú viac krvi, ktoré zlyhávajúce srdce nedokáže zabezpečiť. V pokročilom štádiu ochorenia sa dýchavičnosť prejavuje aj v úplnom pokoji.

Okrem toho je však dýchavičnosť sprevádzaná aj inými príznakmi, ktoré môžu odhaliť srdcové zlyhávanie.

Nezľahčujte svoju situáciu, ak sa zhoršuje pozvoľna

Dýchavičnosť sa u pacientov so srdcovým zlyhávaním rozvíja pomaly. To im dáva čas zvyknúť si na ňu a brať ju ako prirodzený jav, ktorý súvisí napríklad so starnutím. Mnoho pacientov preto o tomto probléme svojmu lekárovi ani nepovie a ochorenie sa ďalej zhoršuje. Lekár ho následne odhalí až v pokročilom štádiu, kedy je liečba komplikovanejšia a prognóza horšia.

Ak lapáte po dychu v noci, buďte na pozore

Dýchavičnosť sa môže prejaviť aj počas spánku. Človek lapá po dychu a má pocit, že sa nemôže nadýchnuť, až kým sa nepostaví a neprejde. Zvyčajne sa takto prejavuje na začiatku ochorenia alebo pri zhoršení už potvrdeného srdcového zlyhávania. Je to spôsobené tým, že v ľahu sa zvýši tlak v pľúcach, čo prispieva k tvorbe opuchu a ten sťažuje dýchanie. Pacienti si preto počas spánku pod hlavu ukladajú vankúše, aby pocítili úľavu. V ťažších prípadoch už vankúše nestačia a posteľ na spánok vystrieda kreslo.

Preto, ak vás trápia problémy s dýchavičnosťou, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára. Čím skôr sa ochorenie odhalí, tým je vyššia šanca na zlepšenie kvality života pacienta.