Jedzte pomaly a nenechajte sa rušiť. Inak priberiete

Kedy naposledy ste zažili situáciu, že ste jedli a ... iba jedli?

Publikované 03. 12. 2019

Žiadna televízia, žiaden počítač, žiadne noviny, mobil, nič? Len vy a jedlo, ktoré ste si vychutnali od prvého sústa až po posledné.

jedenie .jpg

Rýchle životné tempo spôsobuje, že aj stravovanie sa z „kultivovaného obradu“ mení na rýchle hádzanie jedla do žalúdka. Pritom pomalé jedenie bez rozptyľovania sa je cestou k štíhlej línii. Dokázali to viaceré výskumy.

Napríklad Štátna univerzita v Severnej Karolíne v roku 2018 odhalila, že vedomé stravovanie (mindful eating) viedlo k strate hmotnosti účastníkov vo všetkých piatich analyzovaných štúdiách. Ukázalo sa, že pomalé stravovanie, pri ktorom sa človek sústredí len na jedlo, jeho chuť, konzistenciu a pocity, lepšie zaháňa pocit hladu a, naopak, pocit sýtosti sa dostavuje pri menších porciách. 

Ďalšia štúdia z roku 2018 uverejnená v časopise British Medical Journal si posvietila na rýchlosť jedenia. Na 59-tisíckach pacientov s diabetom II. typu sa ukázalo, že u tých, ktorí jedli pomalšie, bolo až o 42 % menej obéznych, než u tých, ktorí jedli rýchlo.