Možno vás trápi diabetická gastroparéza.
Ide o pomalšie vyprázdňovanie žalúdka. Nestrávená potrava v žalúdku ostáva príliš dlho. Rozmnožujú sa baktérie, alebo vznikne blokáda z nestrávenej potravy, ktorá znemožní jej posun do tenkého čreva. Keď sa nakoniec potrava predsa len dostane zo žalúdka ďalej, spôsobí to nárast hladiny cukru v krvi.
Ako diabetik s týmto problémom preto dbajte na správny výber potravy a načasovanie jedál.
- Preferujte jedlá pripravované varením, pečením v rúre, varením na pare.
- Vylúčte koreniny, dochucovadlá a príliš pikantné jedlá.
- Vyhýbajte sa príliš horúcim a príliš studeným jedlám ako i polotovarom.
- Nejedzte kyslé jedlá a nepite kyslé nápoje. Vyhýbajte sa citrusovému ovociu, melónom, zo zeleniny: paradajkám, cibuli, cesnaku a štipľavej paprike, kyslej kapuste.
- Zeleninu je vhodné z jedálnička vylúčiť pri akútnej fáze refluxu a pri pankreatitíde. Inak ju jedzte dusenú na pare alebo varenú.
- Obmedzte výrobky obsahujúce plnotučné mlieko, šľahačku, maslo.
- Jedzte 5x denne v pravidelných intervaloch menšie porcie.
- Pite medzi jedlami, nie počas jedla, aby sa žalúdok príliš nenaplnil.
- Nežuvajte žuvačky, tvrdé cukríky, kde ľahko prehltnete vzduch, čo podporuje vznik refluxu. Cukríky nie sú vhodné ani pri diabete.
- Nepredkláňajte sa s plným žalúdkom.
- Nejedzte 2-3 hod pred spaním. Úľavovou polohou v spánku je vyvýšená hlava o 15 cm vyššie ako nohy.
- Pre presný výber jedál kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, gastroenterológa.
Poradiť sa môžete aj na linke poradenstva pre zdravie 0850 850 888, voľba 2.