Máme už 600 absolventov a pomáhame im ďalej

Už viac ako šesťsto diabetikov úspešne zvládlo celý cyklus ôsmich edukácií v rámci programu DôveraPomáha diabetikom. Tým však náš záujem o ich zdravie nekončí, sprevádzame ich životom s cukrovkou aj ďalej.

Publikované 11. 08. 2017

edukovana_teta.jpg

Už po troch mesiacoch od poslednej edukácie nás zaujíma, ako sa našim absolventom vodí. Skontaktuje sa s nimi edukátor, aby zistil, či pravidelne navštevujú diabetológa, či sa im nezmenila liečba, či dodržiavajú dohodnuté osobné záväzky, ktoré si stanovili a podobne.

„Veľmi ma potešila jedna členka našej skupiny, ktorej lekárka pre vynikajúce výsledky dokonca zvažuje vysadiť antidiabetiká. Schudla a cíti sa výborne. Na otázku, čo preto robila, povedala, že iba to, čo sme ju naučili. A takýchto diabetikov máme viac," hovorí edukátorka Eva Košútová z Levíc.

Spoločné stretnutia

Obľúbenou súčasťou programu DôveraPomáha diabetikom sú komunitné aktivity, ktorých sa zúčastňuje celá skupina diabetikov. Program aktivít je pestrý - od čítania etikiet na potravinárskych výrobkoch, cez výber vhodných potravín priamo v obchode, spoločné prechádzky, až po prezentácie na rôzne témy - napríklad diabetická noha.

„Naša prvá spoločná aktivita bola práve na tému diabetická noha. Najskôr sme pracovali s konverzačnou mapu, potom prišli na rad praktické ukážky diabetických ponožiek a diabetickej obuvi, vysvetlili sme si, aká je správna výška opätku a prečo," dodáva Eva Košútová.

Porovnávali sme potraviny

Čítanie etikiet na potravinách spojené s praktickými ukážkami patrí k najzaujímavejším spoločným aktivitám. Mnohí diabetici až po názorných príkladoch a porovnaniach pochopia, na čo a prečo si majú v stravovaní dávať pozor.

Ako prebiehalo stretnutie vo Vranove nad Topľou

  • na ukážku sme odvažili 100 g polohrubej pšeničnej múky, čo zodpovedalo 7 sacharidovým jednotkám
  • vedľa sme navážili 7 SJ slnečnicovej múky na chlieb a porovnali sme ich
  • kôpka slnečnicovej múky bola oveľa väčšia ako kôpka pšeničnej polohrubej múky
  • naučili sme sa, že záleží aj na múke, ktorú použijeme pri pečení a varení
  • odvážili sme jeden rožok, žemle (bielu, grahamovú, tekvicovú, celozrnnú), chlieb, ovocie (jablko, marhuľu, broskyňu, nektarínku, banán) a stanovili v nich počet sacharidových jednotiek a glykemický index
  • uvedomili sme si, že 1 malé jablko má 1 SJ, ale veľké už má 2 SJ


Citát: „Vždy, keď sa pozriem na niečo sladké a chutné, spomeniem si na edukácie."