Sú prípravky sladkej chuti, ktoré sa používajú ako náhrada za sacharózu – repný cukor.
Syntetické sladidlá sú pripravované chemickou cestou a nemajú nič spoločné s cukrom, len to, že vyvolávajú chuťový vnem. Radíme ich medzi nízkoenergetické sladidlá,
ktoré neovplyvňujú glykémiu.
Aspartám
Je 200x sladší ako sacharóza. Nezanecháva pocit horkosti, ako sacharín. Obsahuje fenylalanín, a preto ho nesmú používať ľudia s fenylketonúriou. Pridáva sa do žuvačiek a používa sa aj do studených jedál. Energetická hodnota je 1527 kJ/100 g.
Acetsulfám K
Má podobnú chuť ako sacharóza, ale vo veľkých množstvách má horkú príchuť. Je 200x sladší ako sacharóza. Denná povolená dávka je 9 – 15 mg/ kg telesnej hmotnosti.
Sacharín
Je najstarším náhradným sladidlom. Je 300 – 500x sladší ako sacharóza. Má široké využitie v potravinárstve. Pridáva sa do horčice, majonéz, dresingov, žuvačiek, ale aj do nápojov bez cukru. Obsahujú ho aj vitamínové prípravky. Sacharín sa z organizmu rýchlo vylučuje, no sú námietky proti jeho používaniu pre možnú karcinogenitu, ktorá však nebola preukázaná. Potraviny a nápoje ktoré sú sladené sacharínom, nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, a deti do troch rokov. Energetická hodnota je 1506 kJ/100 g.
Cyklamáty
Sú soli kyseliny cyklámovej, 30 - 50 x sladšie ako sacharóza. Často sa používajú v kombinácii so sacharínom. Táto kombinácia je sladšia ako samotné cyklamáty a chutnejšia ako sacharín.
Sukralóza
Je nízkoenergetické náhradné sladidlo. Má 600x vyššiu sladivosť ako sacharóza. Má všestranné využitie v potravinárskom priemysle, pretože je bez akýchkoľvek vedľajších pachutí. Používa sa na pečenie, zaváranie potravín, ale aj do nápojov. Energetická hodnota je 1406 kJ/100 g.
odborný garant:
Ing. Eva Hybenová, PhD., Ústav potravinárstva a výživy, FCHPT STU v Bratislave