Denne urobíme viac ako dvesto rozhodnutí o jedle a väčšinu z nich si ani neuvedomujeme. Vieme to zlepšiť týmto cvičením.
Čo potrebujete na cvičenie?
Pokojné miesto bez rušivých elementov, 20 až 30 minút času a tanier chutného jedla.
Poďme na to
- Sadnite si za stôl s rovným chrbtom, sústreďte svoju myseľ na pár pokojných nádychov a výdychov, všimnite si, kde sa vaše telo dotýka zeme a stoličky, snažte sa byť TU a TERAZ.
- Pozrite sa na pripravené jedlo, všimnite si jeho zloženie, farbu, aj to, ako je rozložené na tanieri.
- Skúste sa pozrieť na porciu jedla, ako by to bolo majstrovské dielo.
- Pouvažujte nad tým, odkiaľ jedlo pochádza, kto vypestoval zeleninu, kto ju viezol do obchodu, koľko ľudí pracovalo v celom procese, kým sa jedlo dostalo na váš stôl.
- Vložte do úst prvé sústo. Keď začnete prežúvať, položte vidličku a nôž, prežúvajte pomaly a jedlo si vychutnávajte.
- Sústreďte sa vždy na jednu vec. Keď prežúvate – prežúvajte, keď dvíhate vidličku, sústreďte sa na pohyb ruky a podobne.
- Vaša myseľ sa bude možno rôzne túlať. Vždy, keď si všimnete, že sa zatúlala, vráťte sa k svojim zmyslom a zážitkom z jedla.
- Keď sa cítite najedení, prestaňte jesť.
Čo ešte môže pomôcť?
- Jedzte z červeného taniera. Červená je signálna farba, pri ktorej podvedome spomaľujeme.
- Lyžicu zameňte za vidličku. Obmedzenie naberania (tam, kde je to možné) pomáha spomaliť jedenie. Je to ďalší spôsob interakcie s jedlom, ktorý naruší autopilota pri jedení.
- Jedzte nedominantnou rukou. Ak ste pravák alebo praváčka, zoberte si lyžicu do ľavej ruky. Štúdia ukázala, že takto spomalíte a zjete asi o 30% menej. Je to zvláštne jesť nedominantnou rukou, ale pomáha to byť viac všímavý a spomaliť.
- Jedzte prílohy (napr. cestoviny) z taniera čo najviac kontrastnej farby (napríklad modrej). Podvedome si ich na tanier naložíte menej.
Chcete vedieť o všímavom jedení viac?
Autorka: Mgr. Monika Rusnáková, PhD. Špecializuje sa na prevenciu a riešenie psychosociálnych ťažkostí spojených s diabetom, nadhmotnosťou a obezitou. Je odbornou terapeutkou a edukátorkou v programe DôveraPomáha diabetikom.