Dia recepty

28.03.2017

Vyskúšajte nízkosacharidové diabetické recepty

Pri príprave jedla by ste mali premýšľať o potravinách, ktoré obsahujú sacharidy a priamo ovplyvňujú vašu glykémiu. Prinášame vám recepty na jedlá s nižším obsahom sacharidov, vhodné pre diabetika 2. typu. 

Orechové guľôčky z ovsených vločiek

Pozrite si recept na instagrame.

orechové guličky.jpg

Potrebujeme:

  • 80 g ovsených vločiek
  • 40 g 100 %-ného mandľového masla
  • 30 g čakankového sirupu
  • 10 ml oleja z orechov (vlašských, mandlí)
  • 40 g vysokopercentnej horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
  • vanilka podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky nasypeme do misky a zalejeme 100 ml horúcej vody. Necháme napučať.

Čokoládu nasekáme na drobné kúsky alebo nastrúhame najemno a pridáme aj spolu s ostatnými ingredienciami do misky s vločkami.

Všetko spolu premiešame. Vznikne hmota, ktorá má 7 sacharidových jednotiek . Tvarujeme na malé guľočky, ktoré môžeme námačať v rozpustenej horkej čokoláde, pogúľať, resp. obaliť v jemných hoblinkách nastrúhanej horkej čokolády alebo v pistáciách.

Tip : Pri recepte môžete použiť aj cenovo dostupnejšie alternatívy potravín, ako napríklad namiesto mandľového masla arašidové maslo. Namiesto sirupu môžete použiť med, no potom bude mať cesto 9,5 sacharidových jednotiek.

Zdravé vianočné crinkles

Pozrite si recept na instagrame .

crinkles.jpg

Potrebujeme:

  • 120 g ovsenej celozrnnej múky
  • 20 g mandľovej (pistáciovej / kokosovej múky)
  • 20 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 55 g kakaového (karobového prášku)
  • ½ - 1 ČL vanilky / vanilkového cukru
  • 2 ks slepačích vajec
  • 2 PL čakankového sirupu
  • 3 PL oleja (repkového alebo olivového)
  • na posypanie: strúhané/drvené mandle, pistácie, kokos...podľa toho, čo máte

Postup:

Všetky suché ingrediencie zmiešme v miske. V druhej nádobe spolu zmiešame vajcia, olej, sirup. Vlejeme zmes do misky so suchou zmesou, premiešame metličkou a následne rukou vymiesime pevné, jemne lepivé cesto, ktoré má 8 sacharidových jednotiek. Cesto zabalíme do fólie a odložíme na 20 minút do mrazničky.

Cesto vyberieme a vytvarujeme z neho cca 15 guľôčok. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 10 - 11 minút. Po dopečení ich posypeme kokosom.

Mäsové guľky s pečenou zeleninou a rukolou


Paprika plnená zeleninou a chilli tofu/tempeh zapečená v rúre


Strukovinové cestoviny s cuketovo - paradajkovou omáčkou

Kuracie rezne v jogurte pečené v rúre

Brokolicová pizza bez múky

Indický dahl s brokolicou a zelerom

Nepečené vianočné sladkosti pre diabetikov

Čedarové kolieska

Zeleninový koláč vhodný na piknik

Cuketové tortillas s guacamole

Opečený losos so sezamom a baklažánovým dipom

Hovädzia čína

Zdravé silvestrovské jednohubky

Müsli košíčky

Perníky pre diabetikov

Čokorezy pre diabetikov

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!