Tehotenská cukrovka (gestačný diabetes mellitus) je typ cukrovky po prvýkrát zistenej počas tehotenstva, ktorá po pôrode, či v priebehu šestonedelia spontánne odoznie. Nejde teda o pregestačný diabetes - cukrovku 1. alebo 2. typu, ktorou žena trpela už pred otehotnením.
Tehotenská cukrovka postretne zhruba 15% tehotných žien. Za nárastom počtu týchto žien stoja viaceré faktory. Prvým z nich je vrodená dispozícia, o ktorej žena ani nemusí vedieť, vzhľadom na fakt, že o zdraví príbuzných nemusí mať k dispozícií vždy spoľahlivé údaje. Ďalším dôvodom je odsúvanie tehotenstva do vyššieho veku. Riziko zvyšuje aj nadváha a obezita matky.
Chcete sa o tehotenskej cukrovke dozvedieť viac? Prihláste sa do programu DôveraPomáha diabetikom. Využite bezplatné telefonické vzdelávanie.
-
- vek nad 25 rokov
- genetická predispozícia (vrodené predpoklady)
- tehotenská cukrovka v predchádzajúcom tehotenstve
- predchádzajúci pôrod dieťaťa s pôrodnou hmotnosťou vyššou ako 4 kg
- nadhmotnosť/ obezita
- vysoký krvný tlak
- životný štýl - nedostatok pohybu, nezdravé stravovacie návyky, stres
- syndróm polycystických vaječníkov
Riziko tehotenskej cukrovky sa zvyšuje s vekom. Čo zvládol metabolizmus ženy v dvadsiatke, v tridsiatke už nemusí. Mnoho žien zvládne prvé tehotenstvo bez komplikácií. Keď sa však prehupnú cez hranicu tridsiatky, v ďalších tehotenstvách sa už tehotenská cukrovka u nich objaviť môže.
Ženy, u ktorých sa gestačný diabetes vyskytol v prvom tehotenstve, pravdepodobne neminie ani v tých nasledujúcich.
-
Odhalí sa v priebehu tehotenstva, obyčajne v jeho druhej polovici a vo väčšine prípadov skončí po pôrode, alebo najneskôr do konca šestonedelia (6 týždňov po pôrode).
-
Za vznikom cukrovky je vrodená predispozícia a jej spúšťačom sú hormóny. Avšak organizmus dlhodobo skúšaný nezdravým stravovaním a zlou životosprávou si so záťažou v tehotenstve nemusí vedieť poradiť. Preto dbajte na zdravú životosprávu pred, počas tehotenstva ale aj po ňom!
Telo tehotnej ženy produkuje väčšie množstvo hormónov. Časť z nich má za úlohu udržať tehotenstvo. Problém je v tom, že niektoré tehotenské hormóny pôsobia proti inzulínu, užitočnému hormónu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi.
Inzulín pomáha presúvať glukózu z krvi do buniek. V tehotenstve je táto funkcia oslabená, preto sa väčšie množstvo glukózy sústreďuje v krvnom obehu. Ak hladina cukru v krvi stúpne nad určitú hranicu, ide o tehotenskú cukrovku. Tento jav sa zväčša neprejaví na začiatku tehotenstva, problémy začne spôsobovať v jeho druhej polovici.
-
Riziká pre dieťa
Riziko vrodených vývojových chýb je vyššie u žien, ktoré mali cukrovku už pred tehotenstvom. Tehotenská cukrovka toto riziko nezvyšuje, lebo sa u väčšiny žien objaví až v druhej polke tehotenstva. Môže však vyústiť do týchto popôrodných komplikácií u novorodenca:
- vyššia pôrodná hmotnosť a poranenie pri spontánnom pôrode
- nezrelosť vnútorných orgánov
- hypoglykémia (nízka koncentrácia cukru v krvi) u novorodenca
- úmrtie plodu v maternici
- zdravotné komplikácie v budúcnosti (diabetes 2. typu, obezita dieťaťa).
Mamičkám s gestačným diabetom sa môžu narodiť bábätká s hmotnosťou aj viac ako 4 kg. Dieťa sa síce narodí veľké, zrýchlený rast však prebiehal na úkor vývoja vnútorných orgánov, ktoré sú po narodení nezrelé. Najčastejšími komplikáciami po pôrode sú dýchacie problémy, poruchy srdcového rytmu, komplikovanejší priebeh novorodeneckej žltačky apod.
V prípade neliečenej tehotenskej cukrovky môže dôjsť k úmrtiu plodu v maternici. Toto riziko sa zvyšuje ku koncu tehotenstva. Ženy s horšou kompenzáciou cukrovky by preto nemali prenášať, pôrod sa vyvoláva najneskôr v deň termínu, niekedy aj skôr.
Pri spontánnom pôrode dieťaťa s vysokou pôrodnou hmotnosťou hrozí poranenie ramienok alebo zlomenina kľúčnych kostí, u matky väčšie poranenie hrádze. Pôrodníci v takýchto prípadoch často volia cisársky rez.
U novorodencov po pôrode sa môže objaviť aj hypoglykémia (náhly pokles cukru v krvi), ktorá sa v najzávažnejších prípadoch prejaví kŕčmi a poruchou vedomia.
U detí, ktoré sa narodia z takéhoto tehotenstva, hrozia v budúcnosti komplikácie, ako je vyššie riziko mozgovej dysfunkcie, syndróm poruchy pozornosti a hyperaktivity, detská obezita a cukrovka 2. typu.
Riziká pre matku
Neliečená tehotenská cukrovka zvyšuje riziko tehotenských komplikácií:
- vysoký krvný tlak
- preeklampsia
- infekcie
- riziko poranení pri pôrode.
Aby sa zabránilo rozvoju týchto komplikácií, je nutné cukrovku liečiť tak, aby boli hodnoty cukru v norme ako u zdravej ženy. Takto liečená tehotenská cukrovka neohrozuje plod ani matku. Výskyt tehotenskej cukrovky však pre ženu zvyšuje riziko, že sa u nej počas života objaví cukrovka 2. typu (u cca 60% žien). Tú je následne potrebné liečiť celoživotne. Rovnako tak zvyšuje riziko, že sa tehotenská cukrovka objaví aj v ďalšom tehotenstve.
-
Väčšina žien o nej zo začiatku nevie, pretože býva bez príznakov: prejaví sa len pri laboratórnom vyšetrení. Je charakterizovaná zvýšenou hladinou krvného cukru (glykémie), predovšetkým po jedle s obsahom cukrov, niekedy aj zvýšenou glykémiou nalačno a pri vyšších hladinách krvného cukru sa môže objaviť aj cukor v moči (glykozúria).
-
S pôrodom, či šestonedelím zvyčajne odznieva aj tehotenská cukrovka. Treba však byť v strehu - u žien s tehotenskou cukrovkou je zvýšené riziko, že sa u nich neskôr rozvinie cukrovka 2. typu. Či sa táto hrozba naplní, závisí od životného štýlu po pôrode.
- Štíhle ženy, ktoré prekonali tehotenskú cukrovku, postihne cukrovka 2. typu v 20 percentách prípadov.
- V prípade obéznych žien sa toto chronické ochorenie objaví v 60 percentách prípadov.
- Najvyššia pravdepodobnosť prechodu do cukrovky 2.typu je v období 5 rokov po pôrode.
Ako sa zisťuje tehotenská cukrovka?
Tehotná žena by mala medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva podstúpiť orálno-glukózový toleračný test (OGTT). Test nepodstupujú ženy, ktoré trpia diabetom (1. alebo 2. typu) už pred otehotnením. V prípade, ak sa u tehotnej objavujú doleuvedené rizikové faktory, tak by mala test absolvovať hneď po zistení tehotenstva.
Sú nimi:
- nadhmotnosť (Body mass index ≥ 25 kg/m2), obezita,
- diabetes u najbližších príbuzných - rodič, súrodenec, dieťa,
- predchádzajúci pôrod dieťaťa s hmotnosťou nad 4 kg,
- tehotenská cukrovka v predošlom tehotenstve,
- vysoký krvný tlak alebo iné kardiovaskulárne ochorenie,
- vysoký cholesterol,
- syndróm polycystických vaječníkov,
- porucha tolerancie glukózy, hyperglykémia nalačno,
- nedostatočná fyzická aktivita,
- vek rovný alebo vyšší ako 45 rokov.
V prípade negatívneho výsledku sa test u týchto rizikových žien opät opakuje v štandardnom období (24. -28. týždeň tehotenstva).
-
Orálno-glukózovo tolerančný test realizuje sám gynekológ alebo diabetológ. Ide o záťažový test, pri ktorom žena vypije 75 g glukózy rozpustenej vo vode. Test preveruje, ako je schopné telo odbúrať prijatý cukor.
-
- Deň pred testom jedzte ako obyčajne - neobmedzuje príjem cukrov, i skrytých cukrov (chlieb/pečivo, zemiaky, ryža, strukoviny, ...).
- Vyhnite sa väčšej fyzickej námahe.
- Ak ste chorá, dohodnite si s lekárom odloženie testu na neskôr.
- Test sa robí ráno nalačno. Aspoň 8 hodín pred testom nič nejedzte.
- Môžete piť čistú vodu, a to bez obmedzenia.
- Ak ráno užívate lieky, tentokrát ich užite až po teste.
- Pred testom a počas testu nefajčite!
-
- Roztok je sladký, pretože glukóza je rozpustená v malom množstve vody - 250 mililitrov (ml). Niektorí výrobcovia ho preto vylepšujú pridaním kyseliny citrónovej. Možete si ho ochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy, ktorú si prinesiete so sobou. Pozor! Väčšie množstvo kyslého spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a môže mať za následok skreslenie výsledku testu.
- Objem vody, v ktorom sa rozpustí glukóza sa meniť nesmie. Pre načasovanie následných odberov ho treba vypiť relatívne rýchlo, max. do 5 minút. Väčší objem tekutiny na prázdny žalúdok by mohol spôsobiť nevoľnosť.
- Po teste mnohým ženám prudko klesne hladina krvnej glukózy, čo sa môže prejaviť slabosťou a nevoľnosťou. Pred odchodom po ukončení testu je preto dobré sa najesť.
- Mnoho tehotných žien trpí nevoľnosťami a môže sa stať, že roztok vyvrátia. V tom prípade sa už test neopakuje.
-
- žiadanku od gynekológa, ak vás na test zasiela k inému špecialistovi
- kartu poistenca,
- desiatu, ktorú zjete pred odchodom,
- knihu/časopis - test trvá niekoľko hodín.
-
- Najprv vám odoberú krv zo žily nalačno (aspoň 8 hodín lačnenia). Ak je glykémia nižšia alebo rovná 5,1 mmol/l, pokračuje sa vypitím glukózového roztoku.
Počas celej doby realizácie testu by ste mali sedieť v kľude. Nevyberte sa preto medzi odbermi na nákup, po deti, či prechádzku. Oddýchnite si, relaxujte, čítajte. - Po 60 minútach nasleduje odber krvi zo žily.
- Po 120 minútach, čiže o ďalšiu hodinu, sa podrobíte tretiemu odberu krvi zo žily.
Počas celých dvoch hodín by ste mali sedieť v kľude. Nevyberte sa preto medzi odbermi na nákup, po deti, či prechádzku. Oddýchnite si, relaxujte, čítajte.
V prípade, ak jedna z uvedených hodnôt presiahne stanovenú hranicu, ide o tehotenskú cukrovku.
- glykémia nalačno 5,1 mmol/l a viac alebo,
- glykémia v 60. minúte OGTT 10,0 mmol/l a viac alebo,
- glykémia ve 120. minúte OGTT 7,8 mmol/l a viac.
-
- Ženy, ktoré mali cukrovku alebo prediabetes už pred tehotenstvom.
- Ženy s vyššou hodnotou cukru v krvi nalačno.
- Ženy, ktoré majú predpísanú ketogénnu stravu (napríklad pri epilepsii alebo pri iných metabolických poruchách).
-
Spoľahlivá alternatíva neexistuje. U žien, ktoré citlivo reagovali na roztok glukózy vracaním, sa robí tzv. test s raňajkami = meranie glykémie nalačno a po raňajkách. Jedlo by malo obsahovať aspoň 50 g sacharidov = veľké pečivo a ovocný džús. To však nie je spoľahlivá metóda na vylúčenie cukrovky.
Liečba tehotenskej cukrovky
U 90% tehotných žien stačí upraviť životný štýl - dodržiavať diétu a dostatok pohybu. U časti pacientiek je však potrebná liečba inzulínom.
Dôsledným dodržiavaním diéty predídete zhoršenému priebehu cukrovky a prípadne aj nasadeniu liekov či inzulínu v pokročilom štádiu tehotenstva.
V správnej životospráve, ktorú si osvojíte počas tehotenstva, sa oplatí pokračovať aj po pôrode. Je tu totiž spomínané riziko rozvoja cukrovky 2. typu.
Odporúčaná diéta
Všeobecne možno povedať, že príjem kalórií u ženy s tehotenskou cukrovkou má byť rovnaký ako u zdravej tehotnej ženy.
Odporúčaný denný príjem je: do 200 g sacharidov, 71 g bielkovín a 28 g vlákniny. Ak nemáte chuť počítať kalórie, vyskúšajte diétu, ktorá je založená na úprave príjmu sacharidov.
Diétny návod v 13 bodoch
-
Vylúčte všetky jednoduché cukry
Repný aj trstinový cukor, med, hroznový cukor, sirupy.
Súčasne obmedzte všetky potraviny, ktoré ich obsahujú:
- sladkosti, sušienky, napolitánky, sladké pečivo, sladké jedlá a sladené nápoje, ale aj raňajkové cereálie,
- kompóty, kandizované ovocie, zaváraniny, džemy (vrátane dia výrobkov), kečup, sterilizovaná a nakladaná zelenina v sladkokyslom náleve,
- dresingy, dochucovacie omáčky, instantné produkty, pivo (alko aj nealko),
- menej kvalitné údeniny - salámy, párky, paštéty.
Vylúčte ochutené mliečne výrobky
Na etiketách potravinových výrobkov si všímajte celkové množstvo sacharidov v 100 g výrobku nielen položku „z toho cukry". Pri niektorých potravinách je položka „z toho cukry" podobná, alebo rovnaká ako celkové sacharidy. Ak má položka „z toho cukry" v potravine viac ako 5 g v 100 g výrobku, potravina pre vás nie je vhodná. Naučte sa počítať obsah sacharidov v prijímanom jedle => sacharidové jednotky.
Sacharidová jednotka (SJ) je také množstvo potraviny, ktoré zodpovedá 10 gramom cukrov. Osvojte si diabetickú matematiku s atlasom sacharidových jednotiek.Ten získate v rámci bezplatného vzdelávania v programe DôveraPomáha diabetikom.
-
Sú to vlastne zložené sacharidy. Pri trávení sa rozložia na glukózu.
Škrob obsahujú:
- pekárenské výrobky, všetky výrobky z bielej múky, obilninové kaše, krupicová kaša,
- prílohy - zemiaky, ryža, cestoviny, knedľa,
- všetky výrobky zo zemiakov,
- čipsy, popcorn, tyčinky, pufované pečivo („polystyrénový chlieb").
Vhodnými prílohami sú strukoviny a celozrnné obilniny, ktoré sú bohaté na vlákninu - kvalitný celozrnný chlieb, hnedá ryža, pohánka, pšeno, quinoa, bulgur a surová, parená, dusená zelenina.
-
Odporúčame ich z kvalitných zdrojov:
- chudé mäso - nie údeniny,
- ryby,
- vajcia, syry (skôr menej tučné), neochutené mliečne výrobky,
- kvalitné maslo, oleje lisované za studena,
- semienka, orechy, avokádo. V prípade orechov je mierkou jedna malá hrsť denne.
Vyhnite sa margarínom, rafinovaným olejom, stuženým a čiastočne stuženým tukom.
-
Ako polievky sú vhodné mäsové vývary a zeleninové polievky, ktoré nie sú zahustené múkou. Vaše hlavné jedlo by malo mať zhruba takéto zloženie.
- Na tanieri sa riaďte pravidlom polovice. Na jednu polovicu taniera patrí zelenina (šalát alebo tepelne upravená zelenina). Druhú polku rozdeľte na dve rovnaké časti. Na jednu z nich naložte vybranú škrobovú prílohu (zemiaky varené v šupke v celku, celozrnnú ryžu alebo basmati, celozrnné cestoviny, varené krúpky, vločky, otruby) a na zvyšku taniera servírujte bielkoviny (chudé mäso a ryby).
- Ak preferujete ako hlavné jedlo omáčky, tak nedosladené a nezahustené múkou, dajú sa zahustiť i rozmixovanými semienkami.
- Naučte sa jesť bez tradičnej prílohy. Nahraďte ju zeleninou. Zasýti vás, ak ju doplníte kvalitným tukom (napr. olivovým olejom), ktorý je zdrojom vitamínom a súčasne zníži glykemický index (GI) celého jedla.
- Čím je glykemický index potraviny vyšší, tým rýchlejšie sa dvíha hladina cukru v krvi a tá následne rýchlejšie klesá. Pocit hladu sa potom dostaví skôr.
-
Pri potravinách s minimálnym podielom sacharidov sa nemusíte špeciálne kontrolovať.
Sú to:
- listové šaláty, špenát, uhorka, cuketa, brokolica, karfiol, fenykel, zelená špargľa, šampiňóny,
- sladšie druhy zeleniny sa do príjmu sacharidov započítavajú (červená repa, kukurica, hrášok, mrkva, bataty),
- ostatné druhy zeleniny (okrem horeuvedených) v množstve do 200 g v porcii krvný cukor neoplyvňujú,
- mäso a ryby (nie však vyprážané rybie prsty),
- vajcia a väčšina syrov (pozor na tučné syry).
Šaláty ochucujte kvalitným olejom, octom a citrónovu šťavou. Vyhnite sa sladko-kyslým zálievkam a dresingom obsahujúcim cukor.
-
Nekombinujte ho preto s hlavným jedlom, obmedzujte ho medzi jedlami.
- Preferujte menej sladké a nie prezreté druhy ovocia. Opatrne s banánom, mangom, ananásom, hroznom, melónom, kaki. Vhodnejšie je drobné bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle, černice).
- Nevhodné sú kompóty, kandizované ovocie, džemy a džúsy, smoothies, sušené ovocie, hroznové víno.
-
Nezabúdajte, že aj mlieko sa započítava do príjmu sacharidov: 2 dcl mlieka obsahujú 10 g mliečneho cukru.
- Odporúča sa jogurt, tvaroh, zákys.
- Dochutiť ich môžete ovocím, orechami, semienkami.
- Nekonzumujte ochutené tvarohy, termixy, pribináčiky, mliečne ryže, pudingy, mliečne a kyslé ochutené nápoje, tavené syry.
- Vyhnite sa nízkotučným mliečnym výrobkom - zvyčajne bývajú pre chuť dosládzané a obsahujú viac sacharidov.
- Smotana je povolená, ale neosladená.
- Maslo je v poriadku - aj na raňajky.
-
Pozor, kupované celozrnné pečivo môže byť dofarbované karamelom alebo sladom, takže výrazne zvyšuje glykémiu.
- Riešením je obyčajný ražný/žitný chlieb.
- Ak vám aj kvalitné pečivo neprimerane zvyšuje glykémiu, siahnite po domácom nízkosacharidovom chlebe z mandľovej alebo kokosovej múky.
-
Vhodná je kvalitná šunka od kosti, či varené chudé mäso.
Salámy, nekvalitné šunky, párky, klobásy a paštéty nie sú vhodné.
-
- Odporúčajú sa 3 väčšie alebo 6 menších porcií počas dňa.
- Medzi jedlami dodržujte rozumné časové intervaly (3-4 hodiny, minimálne 2 hodiny), vyhýbajte sa celodennému „uzobávaniu jedla".
- Nehladujte však - zvádza to k prejedaniu sa pri nasledujúcom jedle.
- Medzi jedlami nejedzte nič, čo obsahuje sacharidy.
- V prípade, ak sa hlad medzi hlavnými jedlami objaví, je povolená menej sladká zelenina, syr, kúsok mäsa.
Niektorým ženám vyhovuje druhá večera cca hodinu pred spaním. Priaznivo ovplyvňuje ich rannú glykémiu nalačno. Iné majú rannú glykémiu lepšiu bez druhej večere. Sledujte preto, ako na vašu glykémiu vplýva čas konzumácie a druh jedla.
-
Light potraviny a dia výrobky odporúčané ostatným diabetikom nie sú v tehotenstve vhodné. Obsahujú chemické látky, ktoré môžu byť potenciálne rizikové pre plod.
- Umelé sladidlá sa nachádzajú aj v potravinách s označením bez (pridaného) cukru.
- Vhodný nie je biely, hnedý cukor, melasa, med, ovocný cukor - fruktóza, glukózovo-fruktózový sirup.
- Ak už potrebujete sladiť, v malom množstve možno použiť prírodné sladidlo stévia, čakankový sirup, brezový cukor (xylitol).
-
Najvhodnejšia je čistá voda alebo voda s citrónom, bylinkami.
- Pri čajoch pozor na ovocné sypané čaje s kúskami ovocia, či dosládzané čaje. Čaj pite nesladený.
- Vhodná je v primeranom objeme aj nesladená káva alebo melta.
- Nie sú vhodné: ovocné džusy, šťavy, smoothie, pivo (alko i nealko).
- Alkohol vynechajte úplne.
-
- Maškrtenie by nemalo presahovať rámec odporúčaných desiat a olovrantov.
- Nezačnite mlsať hneď po hlavnom jedle.
- Neporušujte zásadu, že medzi jedlami by ste nemali jesť nič, čo obsahuje sacharidy.
Viac tipov ako uspokojiť svoju chuť na sladké sa dozviete v rámci bezplatného vzdelávania v programe DôveraPomáha diabetikom.
Dôležitý je pohyb
Pohyb spaľuje cukor a znižuje jeho hladinu v krvi. A to je pri tehotenskej cukrovke želaný jav. Ideálne je naplánovať si pohybovú aktivitu na každý deň. Ak to nie je možné, snažte sa pohybovať v rámci bežných denných aktivít - nevozte sa, chodievajte čo najviac peši.
Pohyb vaše telo najviac ocení ráno, keď je zložitejšie udržať glykémiu v norme. Chyba je ísť si ľahnúť po raňajkách - tento odpočinok môže viesť k zvýšeniu glykémie.
Nie je úplne jedno, aký pohyb zvolíte. Nemal by byť pri ňom prítomný stres. Behanie okolo detí skúste prestriedať s jogou pre tehotné.
Ideálne športy:
- Chôdza (min. 30 minút denne)
- Plávanie
- Individuálne cvičenie (napr. joga)
Nevhodné športy:
- Beh
- Kontaktné športy
- Adrenalínové športy
Ciele liečby tehotenskej cukrovky
Každá tehotná žena by mala byť vybavená glukomerom a diabetológom predpísanými prúžkami na meranie cukru v krvi (100 ks prúžkov/mesiac). Cieľom liečby tehotenskej cukrovky je dosiahnuť:
- fyziologické hladiny glykémií,
- optimálny prírastok hmotnosti matky,
- fyziologický rast plodu.
Gestačná diabetička má za cieľ dosahovať tieto cieľové glykémie:
Glykémia nalačno | menej ako 5,3 mmol/l |
Glykémia 1 hodinu po jedle | menej ako 7,8 mmol/l |
Glykémia 2 hodiny po jedle | menej ako 6,7 mmol/ |
Prírastok hmotnosti si žena kontroluje 1x týždenne v ranných hodinách vážením nalačno. V prvých týždňoch po zmene stravovacích návykov môže dôjsť k zníženiu telesnej hmotnosti o 1-2 kg, čo nepredstavuje zdravotné riziko. U obéznych žien sú dokonca žiadúce minimálne váhové prírastky, či malý úbytok na váhe.
Na začiatku je vhodné glykemický profil (stanovenie viacerých meraní glykémie počas dňa) merať denne. Ak sa vám darí dosahovať cieľové hodnoty, tak je možné jeho frekvenciu individuálne upraviť (minimum je glykemický profil 1x týždenne). V prípade zachytenia vyšších hodnôť glykémií, ktoré pretrvávajú, informujte svojho diabetológa čo najskôr a nečakajte až do plánovanej kontroly.
-
Ak nestačí diéta a pohyb, prichádza na rad inzulín. Je to hormón, ktorý znižuje koncentráciu krvného cukru a reguluje prenikanie cukru do buniek. Ani tu nie je dôvod na strach: inzulín je pre telo prirodzená látka, nie je to žiadna „chémia". Do tela len dopĺňame niečo, čo mu chýba. Neprestupuje placentou, takže bábätku neublíži.
Inzulín sa aplikuje pod kožu pomocou inzulínového pera, ktoré môžete nosiť so sebou v kabelke.
-
Krátkodobo pôsobiaci inzulín (prandiálny), denný inzulín sa aplikuje 15 až 30 minút pred hlavnými jedlami. Je určený na pokrytie sacharidov prijatých v strave.
Najlepšie miesto na aplikáciu je podkožie brucha, odtiaľ sa najrýchlejšie vstrebáva.
Dlhodobo pôsobiaci inzulín (bazálny), sa podáva nezávisle od jedla. Aplikuje sa raz za deň, najlepšie okolo 22:00.
Najlepšie miesto na aplikáciu je podkožie stehna, odkiaľ sa pomaly vstrebáva. Používa sa v prípadoch, keď je zvýšená glykémia nalačno. Tento druh inzulínu obsahuje prímes, ktorá spomaľuje jeho vstrebávanie. Amplulka má preto mliečne sfarbenie. Pred použitím ho treba - na rozdiel od krátkodobo pôsobiaceho inzulínu - premiešať (pozor, nie pretrepať). Pero sa odporúča pred aplikáciou aspoň 10-krát pomaly otočiť o 180 stupňov.
-
Liečba inzulínom sa spája s rizikom náhleho zníženia hladiny krvného cukru. Prihlási sa niektorými z týchto príznakov - pocitom hladu, nevoľnosťou, trasením, potením, búšením srdca, kruhmi pred očami.
Zapamätajte si tieto pravidlá:
- Zlaté pravidlo: ak si pred jedlom aplikujete krátkodobo pôsobiaci inzulín, jedlo musí obsahovať sacharidy.
- Plátok mäsa so zeleninovým šalátom bez prílohy predstavuje veľké riziko hypoglykémie - obsahuje veľmi málo sacharidov. Pred konzumáciou jedla bez, alebo s malým obsahom sacharidov sa podávanie inzulínu vynechá. Krátkodobo pôsobiaci inzulín sa aplikuje len pred jedlami obsahujúcimi sacharidy.
- Hypoglykémia hrozí aj pri väčšej fyzickej záťaži alebo pár hodín po nej.
- Niekedy sa jej dá predísť znížením dávky inzulínu alebo pridaním menšieho jedla navyše.
- Postup je individuálny, treba sa o ňom poradiť s lekárom.
Nezabudnite na dôležité kontroly po pôrode
Pozitívna správa na záver: tehotenská cukrovka sa končí pôrodom, prípadne šestonedelím.
Ak ste prekonali gestačný diabetes, majte na pamäti:
- Šesť mesiacov po pôrode by ste mali absolvovať opätovne oGTT test. Cieľom je potvrdiť, že išlo len o tehotenskú cukrovku.
V prípade plného kojenia je možné test odložiť, avšak tak, aby ste ho absolvovali čo najskôr po uplynutí šesť mesiacov od pôrodu. - Ak si tehotenstvo zopakujete, s veľkou pravdepodobnosťou ho bude sprevádzať aj tehotenská cukrovka.
- Ako žena s tehotenskou cukrovkou máte v neskoršom veku sedemnásobne zvýšené riziko cukrovky 2. typu.
- Celoživotne dbajte o pravidelné vyšetrovanie hladiny cukru v krvi u svojho všeobecného lekára, diabetológa.
- Nezabúdajte pravidelná fyzická aktivita (5x týždenne 30-45 min, stačí chôdza) znižuje riziko cukrovky 2. typu až o 50%. Ešte viac toto riziko znížite racionálnym stravovaním aj po pôrode.
Zdroj: Zdrojový materiál s využitím podkladov a súhlasu autora MUDr. Hana Krejčí, dostupné z www.tehotenskácukrovka.cz