Ako liečiť srdcové zlyhávanie?

Srdcové zlyhávanie je ochorenie, ktoré sa väčšinou nedá nadobro vyliečiť. Jedným z cieľov liečby je liečiť chorobu, ktorá srdcovú nedostatočnosť spôsobila. Dôkladne sa má liečiť cukrovka a vysoký krvný tlak. V niektorých prípadoch treba operačne zlepšiť zásobovanie srdca krvou, či operovať chlopne. Ďalším cieľom liečby je kontrola a pomoc činnosti srdca a zabránenie zhoršenia stavu.

Neznie to najlepšie, no netreba sa báť. Srdcové zlyhávanie sa totiž dá veľmi dobre kontrolovať a spomaliť.

Lieky

Lieky pacientom pomáhajú zlepšiť kvalitu života a chránia pred zhoršením stavu srdcového zlyhávania, znižujú potrebu hospitalizácie, zmierňujú príznaky a chránia obličky pred poškodením. Každý pacient má nastavenú individuálnu liečbu.

Transplantácia srdca

Transplantácia je možná u ľudí s veľmi vážnymi symptómami v konečnom štádiu ochorenia. Na Slovensku môže podstúpiť takúto operáciu pacient do 65 rokov, ktorí nemá poškodené iné orgány, ťažkú cukrovku a po prekonaní mozgovej cievnej príhody.

Kardiostimulátor

Lekár môže pacientovi v špeciálnych prípadoch naordinovať implantáciu srdcového strojčeka, ktorý zlepšuje jeho činnosť. Implantácia však môže predstavovať riziko, ktoré musí posúdiť kardiológ.

Kardiálna rehabilitácia

Proces, pri ktorom sa tím zdravotníkov snaží zlepšiť a udržať optimálny fyzický, psychický, sociálny, profesionálny aj emočný stav pacienta. Pozostáva z dvoch fáz: nemocnica a kúpele. Rehabilitáciu predpisuje lekár aspoň na 12 týždňov.

Čo môžete pre seba urobiť?

Život so srdcovým zlyhávaním nie je jednoduchý, no liečbou a zodpovedným prístupom možno žiť aj naďalej plnohodnotne.

Dodržujte odporúčania a pokyny lekára. Nezabúdajte na pravidelné kontroly. Ich frekvencia je individuálna, no odporúča sa, aby stabilizovaní pacienti absolvovali kontrolu a krvné testy každých 6 mesiacov.

Ako správne užívať lieky?

  • Užívajte iba tie lieky, ktoré vám predpísal lekár.
  • Dodržujte dávku, čas a spôsob užívania liekov. Môžu vám v tom pomôcť dávkovače liekov.
  • Liek zapite dostatočným množstvom vody.
  • Nikdy svojuliečbu neprerušujte a nemeňte. Každú zmenu vždy najprv konzultujte s lekárom.
  • Ak sa u vás objaví nežiadúci účinok, ihneď kontaktujte lekára.
  • Ak sa váš zdravotný stav zlepší, neznamená to, že môžete s liečbou prestať. Pokračujte v liečbe a buďte vytrvalý.

Pozor na soľ

Soľ a sodík nie je to isté, aj keď sa tieto názvy často zamieňajú. Chemický názov soli je chlorid sodný, a je tvorený 60% chlórom a 40% sodíkom. Keďže sodík má tak vysokú koncentráciu v soli, pre obmedzenie príjmu sodíka je kľúčové obmedziť príjem soli.

U väčšiny ľudí majú obličky problém držať krok s nadbytkom sodíka v krvi. Keď sa sodík hromadí, telo zadržiava vodu, aby sodík zriedil. Zadržiavanie vody v tele spôsobuje aj opuchy členkov, chodidiel a zvýšenie telesnej hmotnosti.

Soľ tiež vyvoláva smäd. Preto, ak jete veľa slaných jedál, možno budete chcieť viac piť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denný príjem soli menej ako 5 gramov (približne 2 g sodíka). Jedna čajová lyžička kuchynskej soli obsahuje asi 2,3 g sodíka.

Aké sú hlavné zdroje sodíka v strave?

Väčšina soli v strave pochádza zo spracovaných potravín, konzervovaných potravín a reštauračného jedla. Soľ pridávaná do jedla pri varení a dosoľovaní tvorí 25 - 30 % denného príjmu.

  • chlieb a rožky, praclíky
  • údeniny
  • mrazená pizza
  • čerstvé a spracované kuracie mäso
  • sáčkové a konzervované polievky
  • črievkové, tvrdé syry
  • sušené šunky, mäso
  • vaječné jedlá
  • balené slané pochutiny
  • predávané omáčky, šalátové dresingy

Sodík sa nachádza v mnohých potravinách vo forme rôznych zlúčenín:

  • instantné polievky, vegeta, zemiakové lupienky - glutamát sodný (MSG)
  • kypriace prášky, šumienky - hydrogénuhličitan sodný (tiež nazývaný ako sódabikarbóna)
  • tavené syry, nealkoholické nápoje, šľahačka v spreji - fosforečnan sodný
  • zmrzlina, marmelády, cukrovinky, majonéza - alginát sodný
  • údeniny - dusitan sodný
  • zmrzlina, syry, kondenzované mlieka - citrát sodný

Pozor na tekutiny

Jeden z príznakov srdcového zlyhávania je hromadenie vody v tele. Ak sa vám tvoria opuchy na nohách a iných častiach tela, prípadne sa vám horšie dýcha, nemali by ste vypiť viac ako 1,5 litra tekutín denne. Počas letných horúčav, pri hnačke alebo horúčke však môžete vypiť viac.

Príjem tekutín si zaznamenávajte. Nezabúdajte, že tekutiny sú ukryté aj v ovocí, zelenine a polievkach.

Ak náhle priberiete 2 kg počas dvoch dní, ide o zadržiavanie vody v tele a to aj v prípade, že na tele nemáte opuchy. Kontaktujte v tomto prípade lekára.

Ovocie
Hmotnosť Energetická hodnota
Množstvo vody
 Melón
1 kg
280 kcal
930 ml
Jablko
450 g
104 kcal
400 ml
Grapefruit
450 g
104 kcal
400 ml
Banán
200 g
220 kcal
140 ml
Pomaranč
150 g
80 kcal
130 ml
Jahody
Pol pohára
90 kcal
77 ml

Zdroj: Dokument Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca

Nezabúdajte na pohyb

Domnienka, že so zlyhávajúcim srdcom by ste nemali cvičiť, je mylná. Práve naopak. Pravidelný pohyb môže zlepšiť činnosť srdca, zmierniť príznaky srdcového zlyhávania. Pomáha pri dýchavičnosti, únave a zlepšuje náladu a dokonca aj toleranciu na inzulín.

Pred cvičením sa poraďte sa s lekárom, aký druh športu a v akej intenzite je pre vás vhodný. Ak sa počas cvičenia necítite dobre, pociťujete nevoľnosť alebo bolesť na hrudi, okamžite prestaňte s fyzickou aktivitou a kontaktujte lekára.

Vhodné sú vytrvalostné aktivity ako je plávanie, chôdza, bicyklovanie (stacionárny bicykel), ale aj cvičenie s činkami a posilňovacími pomôckami.

Fajčenie a alkohol radšej vynechajte

Alkohol zvyšuje krvný tlak aj ak ste zdraví. Nadmerné pitie alkoholu môže poškodiť pečeň a srdce. Ak máte vysoký krvný tlak a liečite sa tabletkami, alkohol môže znížiť účinnosť vašej liečby.

Fajčenie cigariet je rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pri fajčení srdce bije rýchlejšie, pretože sa pôsobením nikotínu začne v tele vyplavovať adrenalín. Tým sa zvyšuje aj tlak krvi.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!