Rok 2020 mal byť rokom zmeny. Každý mal pred 12 mesiacmi svoje vlastné predstavy a očakávania, čo by mala tá zmena priniesť. To, čo prišlo, však nečakal nik.

Keď v marci prevrátil covid-19 Slovensko naruby, každý pochopil, akí ste dôležití. Nik netušil, čo vírus spôsobí, všade panoval chaos, strach, neistota. A vy ste stáli v prvom rade. Bez ochranných štítov, rúšok, dezinfekcie či rukavíc.  Snažili sme sa ich pre Vás zabezpečiť, aj keď nebolo v našich silách pomôcť každému.

Dočkali ste sa potlesku z balkónov, ale neskôr aj hlbokého sklamania, keď v lete potlesk nahradilo spochybňovanie pandémie, zľahčovanie ochorenia a vzájomná bezohľadnosť.
Opäť ste si to odniesli vy, keď sa kriticky znížili stavy lekárov a sestier v zdravotníckych zariadeniach, pretože mnohí ostali pre nezodpovednosť iných v povinnej karanténe.

A potom prišla rana v podobe rozpočtu na budúci rok. Rozpočtu, ktorý namiesto pozitívnych zmien môže zdravotníctvu priniesť skôr mnoho ťažkostí. Nikdy nemali lekári, sestry, pacienti a poisťovne k sebe tak blízko, ako dnes. Želám si, aby naša vzácna zhoda, ktorú sme našli v spoločnom boji za vyššie platby štátu, vydržala a aby sme k nej vedeli dospieť vždy, keď pôjde o dobro pacienta. 

Ďakujem Vám v mene celej Dôvery za všetko, čo ste v tomto roku hrdinsky ustáli, čomu ste v tomto roku statočne čelili. Ďakujem Vám za Vašu obetavosť, statočnosť a ľudskosť.
Prajem Vám pekné sviatky a v novom roku očakávaný pokoj, návrat k bežnému životu, veľa zdravia, rešpekt a uznanie, ktoré si zaslúžite.

Marian Faktor