Dôvera už dlhodobo pracuje na tom, aby sa prostredie v našich nemocniciach menilo k lepšiemu. Na začiatku prázdnin sme vymaľovali detské oddelenie v Ľubovnianskej nemocnici, v septembri dokončíme novú návštevnú miestnosť v nemocnici v Žiari nad Hronom, okrem toho pre pacientov budujeme VIP izby a najnovšie sme investovali aj do kompletnej výmeny lavičiek na sedenie v 12 nemocniciach.

„Práve lavičky patria medzi najkritizovanejšie veci v slovenských nemocniciach. Často sú zničené a pôsobia odpudivo. Ich počet je navyše nedostatočný a pacienti pri čakaní nemajú zabezpečené dostatočné pohodlie,“ vysvetľuje Tomáš Kráľ, hovorca siete regionálnych nemocníc Svet zdravia.

Zdravotná poisťovňa Dôvera a sieť nemocníc Svet zdravia, ktorá sústreďuje nemocnice na východnom a strednom Slovensku, spoločne spustili generálnu výmenu lavičiek vo všetkých svojich 12 nemocniciach. Celkovo tak v čakárňach pribudne takmer 1 200 lavičiek s vyše 4 100 pohodlnými miestami na sedenie. 

2014-07-23-SZ-TV-Nove lavicky a sestricky.jpg
Zdravotné sestričky v trebišovskej nemocnici si vyskúšali nové lavičky ako prvé.

„Zdravotná poisťovňa nemá zodpovednosť starať sa o technické zabezpečenie nemocníc. Našli sme však spôsob, ako túto investíciu finančne pokryť, a pomohli sme nad rámec našich povinností. Prostredie v nemocnici je pre pacientov rovnako dôležité ako zdravotná starostlivosť,“ uviedol Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

Nové lavičky sa vyznačujú dobrou ergonómiou sedenia, odolnosťou a jednoduchou hygienickou údržbou. Ich výmena bude prebiehať postupne počas celého leta. Ako prví ich mohli otestovať pacienti v Trebišove a Rožňave. Nasledovať budú v krátkom čase nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Humennom a Michalovciach.